ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο επενδύσεων από τον Γιούνκερ

315 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε το πρωί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης το οποίο φτάνει τα 315 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από υπάρχοντα κονδύλια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και από εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο σύνολο, από τις δύο αυτές πηγές θα διατεθούν 21 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η Κομισιόν πιστεύει ότι για κάθε ένα ευρώ από τα δημόσια ταμεία θα κινητοποιηθούν ακόμα 14 ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, φτάνοντας έτσι τα 315 δισ. ευρώ.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία θέλει να κατευθύνει τα χρήματα σε υποδομές και νέες τεχνολογίες, τομείς με υψηλότερο ρίσκο, που είναι όμως πιο θελκτικοί για τον ιδιωτικό τομέα.

Οι σκεπτικιστές αμφισβητούν τη δυνατότητα τόσο υψηλής μόχλευσης του σχεδίου και θεωρούν πολύ φιλόδοξο το στόχο των 315 δισ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και θα προχωρήσουν σε προσεκτική αξιολόγηση των υπό χρηματοδότηση έργων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.