ΕΛΛΑΔΑ

Απλοποιούνται οι διαδικασίες

Άνοιγμα επιχείρησης μέσω Ίντερνετ

Μόλις το 5% του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων, ήτοι περί τις 160 από τις συνολικά 400, θα χρειάζονται άδεια λειτουργίας. Αυτός είναι ο τελικός στόχος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το πρώτο στάδιο έγινε με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο κ. Σκρέκας και αφορά την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για τις 103 οικονομικές δραστηριότητες, όπως γράφει το «Έθνος».

Το επόμενο στάδιο, μέσα στην επόμενη χρονιά, είναι να καταργηθούν και διάφορα άλλα δικαιολογητικά, ενώ παράλληλα θα καθοριστούν τα επαγγέλματα και οι επιχειρήσεις «μεσαίου κινδύνου». Γι' αυτές η επένδυση θα ξεκινά άμεσα και οι έλεγχοι για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας θα γίνονται εκ των υστέρων.

Για το 5% των δραστηριοτήτων θα απαιτείται η εκ των προτέρων άδεια λειτουργίας και έχει να κάνει με επιχειρήσεις που σχετίζονται με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ή τον υψηλό βαθμό κινδύνου.

Επίσης θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική ιστοσελίδα, όπου εκεί όποιος θέλει να ανοίξει επιχείρηση θα το κάνει μπαίνοντας σε αυτήν.

Η έναρξη
Ετσι, η έναρξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

• Απλή αναγγελία έναρξης επιχείρησης μέσα από ηλεκτρονική ιστοσελίδα, η οποία θα είναι διασυνδεδεμένη και με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όπου ηλεκτρονικά στήνεται η εταιρική μορφή. Σε αυτήν την κατηγορία θα υπάγονται απλές δραστηριότητες.

• Ηλεκτρονική δήλωση αυτο-συμμόρφωσης. Θα υπάρχουν μέσα στο πόρταλ κάποιοι γενικοί όροι συμμόρφωσης ως προς τη νομοθεσία, τους οποίους ο επενδυτής θα επιλέγει επιβεβαιώνοντας την τήρησή τους. Με τον τρόπο αυτό ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και άρα σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων θα τιμωρείται.

• Πιστοποίηση προδιαγραφών από τρίτο φορέα. Ο επιχειρηματίας θα ξεκινά τη δραστηριότητά του και στη συνέχεια εξειδικευμένη εταιρεία θα προχωρά στη βεβαίωση των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζει.

• Εκ των προτέρων αδειοδότηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.