ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Από τα σουξέ στον αμανέ

Ακουγόταν πιο πολύ κι από τον ύμνο της τζαμποσακούλας. Πρόκειται για εκείνο το επικοινωνιακό τραγουδάκι που επαναλάμβανε μονότονα το ρεφρέν : «ξεφύγαμε από την κρίση», «φεύγει η τρόικα», «τελειώνει το Μνημόνιο», «βγαίνουμε στις αγορές». Το έψαλε εν χορώ η κυβέρνηση και το συνόδευαν φάλτσα τα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ .

Μόνο που το οπερετικό σουξέ του ήταν κοντοπόδαρο .Όπως, ακριβώς, και η διάρκεια του ψέματος. Γιατί η πικρή αλήθεια είναι διαφορετική. Ούτε βγαίνουμε από τη κρίση, ούτε η τρόικα κουνάει μαντήλια αποχαιρετισμού , ούτε τα μνημόνια τερματίζονται, ούτε οι αγορές στρώνουν κόκκινο χαλί υποδοχής.

Στο πρόσφατο Eurogroup της Πέμπτης ξεκαθαρίστηκε από τους εταίρους- δανειστές της χώρας ότι το ντόπιο κυβερνητικό άσμα είναι μούφα. Διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα , παραπλανεί τη κοινωνία , σκορπίζει σύγχυση στους ζορισμένους πολίτες και θολώνει τις προσδοκίες τους μετά από τόσες στερήσεις.

Πρώτα απ’όλα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης έβαλαν ακαριαία τέλος στις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η Ελληνική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις εσωτερικές επικοινωνιακές όσο και προεκλογικές ανάγκες της. Και πρόκριναν το σχέδιο της Πιστωτικής Γραμμής με ενισχυμένες προϋποθέσεις για την Ελλάδα.

Πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει και πάλι να τηρεί έγγραφες δεσμεύσεις, να διατηρηθεί υπό αυστηρή ευρωπαϊκή εποπτεία και να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα όποτε της ζητηθεί. Ειδάλλως, διεμήνυσαν, το πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης της χώρας θα διακοπεί. Χώρια που για να φθάσει η χώρα σε αυτή τη υπό υιοθέτηση λύση, πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί η τροικανή αξιολόγηση. Για την οποία, προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Μόνον. Για να μην προσθέσω την απαίτηση της τρόικας για απόσυρση της ρύθμισης των 100 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο.

Τέλος, εν είδη χαριστικής βολής, οι Ευρωπαίοι διέψευσαν δια στόματος Ντάισελμπλουμ τις κυβερνητικές διαδόσεις για ένα χαλαρότερο, σταθερότερο και τυπικά πιο νομιμοποιημένο σχήμα στην παρέμβασή τους στην Ελλάδα. Με απόλυτη σαφήνεια ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει παρόν και στο νέο πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας το απόλυτο κυβερνητικό αδιέξοδο ως προς τη δημιουργία τεχνητού κλίματος ευφορίας.

Με δυο λόγια, παρά το ζόρικο τετραετή δημοσιονομικό ανήφορο η χώρα υποχρεούται να βαδίζει ακόμα στο Γολγοθά. Με αυστηρά ελεγχόμενες και περιορισμένες δανειακές εισροές στο πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο, με καταναγκασμούς και πολύχρονη σκληρή επιτήρηση. Και ακόμα δίχως πρόσβαση στις αγορές αφού δεν διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα του χρέους, και με αυτό τον τρόπο χωρίς ελπίδα να ξεκολλήσει η οικονομία από το βάλτο της ύφεσης.

Γίνεται έτσι φανερό ότι οι εταίροι- δανειστές δεν εμπιστεύονται την αναξιόπιστη Ελλάδα, παρά τις θυσίες της. Και της γνωστοποιούν απειλητικά πως δίχως τη δική τους δεσμευτική προστασία η χώρα δεν παρέχει ασφαλείς εγγυήσεις παραμονής στο ευρωσύστημα. Καταρχήν, γιατί δεν ρισκάρουν με τίποτα τη πιθανή διασάλευση της ευρωζώνης από ένα ελληνικό «σάλτο μορτάλε» στις αγορές; Πόσο μάλλον, υπό το φόβο δημιουργίας προηγούμενου απείθειας, είναι διατεθειμένοι να ανατραπεί η ακολουθούμενη πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας; Οπότε σιγά μην ικανοποιήσουν τις εγχώριες μαξιμαλιστικές προσδοκίες που πλασάρει η κυβέρνηση.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα πλέον είναι σε τι θα διαφέρει το νέο πρόγραμμα από τη
κλασική συνταγή της τρόικας, το πρότυπο της μέχρι τώρα χρηματοδότησης, το μοντέλο των ασφυκτικών πιέσεων του γνωστού μνημονίου; Υπομονή. Θα το μάθουμε όταν σύσσωμα τα κυβερνητικά στελέχη γυρίσουν το δήθεν σουξεδιάρικο τροπάρι προς μακρόσυρτο και παθητικό αμανέ. Το γνωστό τραγούδι με την χαρακτηριστική επανάληψη του επιφωνήματος αμάν. Το οποίο στα τουρκικά σημαίνει απλά έλεος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.