ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Απορίες και αναπάντητα (ακόμη) ερωτήματα από την υπόθεση με τις μίζες των Super Puma…

Πολλές απορίες γεννά η υπόθεση με τη προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma από την Eurocopter ύψους 64 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν εάν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έχει συμπεριλάβει στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του, δύο υπεράκτιες εταιρείες που φέρονται ότι ανήκουν στον ίδιο και σε συγγενικά του πρόσωπα με αφορμή εμβάσματα «ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από μεσάζοντες των ελικοπτέρων Super Puma».

Σημειώνουμε ότι η προμήθεια του AS 332C1 Super Puma αποφασίστηκε το 1998. Η σχετική σύμβαση (37Γ/00) υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2000 από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και αφορούσε στην αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων έναντι του ποσού των 61.741.925 ευρώ. Η σύμβαση προέβλεπε και την αγορά ακόμα δύο ελικοπτέρων, όπως και έγινε το 2002, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία για την υλοποίηση της σύμβασης εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρείες γνωστών στην ελληνική δικαιοσύνη επιχειρηματιών οι οποίοι ελέγχονται ποινικά. Από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός που τηρούσε στα νησιά Jersey η μία εξ αυτών είχε πιστωθεί με εμβάσματα 5.5 εκατομμυρίων ευρώ από λιβανέζικες εταιρίες. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, off-shore του Γιώργου Καρατζαφέρη φέρεται να δέχεται τον Νοέμβριο του 2007 έμβασμα ύψους 1,65 εκατ. ευρώ.

Δεν γνωρίζω πως γίνονται «αυτές οι δουλειές». Όμως δεν μπορώ να αποφύγω να θέσω ορισμένα ερωτήματα που μου έχουν δημιουργηθεί:

Δίνονται μίζες σε αρχηγό κόμματος το οποίο (όταν δόθηκαν οι μίζες) δεν συμμετείχε στη κυβέρνηση; Μήπως λοιπόν οι μίζες μοιράζονταν σε περισσότερα από ένα κόμμα;

2) Από το 1998 (που αποφασίστηκε η προμήθεια των Super Puma) έως το 2008 (που δόθηκε η τελευταία «μίζα») άλλαξαν πολλές κυβερνήσεις και πολλοί υπουργοί . Κανείς δεν πήρε είδηση τι γινόταν κάτω από τα πόδια του;

3) Αποδεικνύεται ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από τη Βουλή, είναι τουλάχιστον ανεπαρκής (για να μην πω προδιαγεγραμμένα ατελέσφορος). Οι offshore του Γιώργου Καρατζαφέρη προέκυψαν μετά από δικαστική έρευνα. Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει να υπάρχουν και άλλες offshore που να ανήκουν σε πολιτικά πρόσωπα και να μη μπορούν να βρεθούν από τους μηχανισμούς πόθεν έσχες της Βουλής;

4) Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και 3 στρατιωτικοί. Έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις χρηματισμού για εξοπλιστικά προγράμματα, υπάρχουν και στρατιωτικοί που εμπλέκονται. Μήπως λοιπόν πρέπει να αλλάξουν πρόσωπα και διαδικασίες που έχουν σχέση με τις αποφάσεις για τη προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών;

5) Η δικαιοσύνη φαίνεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική σε πολλούς τομείς. Αυτό μας γεννά το ερώτημα: Καλά, αφού κατάφεραν να βρουν άκρη σε μια τόσο πολυδαίδαλη υπόθεση, πως και δεν κατάφεραν να βρουν άκρη στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ; Γιατί δεν βρήκαν ποιοι πήραν τις μίζες από τη SIEMENS; Γιατί μας δίνουν την εικόνα ότι και η δικαιοσύνη ορισμένες φορές «γέρνει» προς μια μεριά, όπως τα υποβρύχια;

Εδώ απλά να θυμίσω ότι το κόμμα του κ.Καρατζαφέρη, το ΛΑΟΣ, στις πρόσφατες ευρωεκλογές πήρε το διόλου ευκαταφρόνητο 2,7% και ότι ο ίδιος ο κ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξη του ζητούσε την παραίτηση του κ.Σαμαρά προκειμένου να αναλάβει ο κ.Αβραμόπουλος…

Δε μπορώ να απαντήσω στα πιο πάνω ερωτήματα, μπορώ όμως να κάνω ορισμένες πολιτικές εκτιμήσεις:

1) Για πολλά από τα δεινά της χώρας έχει τεράστιες ευθύνες με πράξεις ή παραλείψεις το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε τη χώρα. Όχι μόνο διότι κάποιοι αποδεδειγμένα «τά’πιασαν» και τώρα βρίσκονται στη φυλακή, όχι μόνο διότι κάποιοι άλλοι ήδη κατηγορούνται και περιμένουμε να αποφασίσει η δικαιοσύνη, αλλά και γιατί πολλοί περισσότεροι (ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι συμμετείχαν στο «πάρτι»), αποδείχτηκαν ανίκανοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

2) Αυτή η εικόνα του ελληνικού λαού για το «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» δυστυχώς πίπτει επί δικαίων και αδίκων. Σαφώς και δεν έχουν εμπλοκή στις μίζες όλοι οι πολιτικοί των κυβερνητικών κομμάτων (πολύ περισσότερο τώρα που φέρεται να εμπλέκεται και αρχηγός κόμματος που τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση…). Όμως η «αλλαγή της εικόνας» των πολιτών για τους πολιτικούς δε μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο τέτοια πρόσωπα αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτικής ελίτ της χώρας μας. Η χώρα μας χρειάζεται μια γενναία αλλαγή του πολιτικού προσωπικού της!

3) Αυτή η εικόνα βαραίνει και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που σήμερα διεκδικούν τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσουν. Οι πολίτες θα τα έχουν «στο μικροσκόπιο» και καλά θα κάνουν. Στην πρώτη αφορμή το «όλοι ίδιοι είναι» θα ακουστεί και μπορεί να ερμηνευτεί ως δικαίωση για τους αρνητές της δημοκρατίας…

4) Η αλλαγή της ουσιαστικής διακυβέρνησης της χώρας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Σε αυτή τη πορεία θα χρειαστούν πολλοί περισσότεροι και πολύ εξειδικευμένοι στη τεχνική άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας σε χιλιάδες επιμέρους δημόσιους τομείς. Εδώ κυριολεκτικά θα κριθούμε όλοι και εδώ θα χωρούν όλοι όσοι θέλουν να συνεισφέρουν να γυρίσει σελίδα ο τόπος.
*Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία εκπροσωπεί στην Επιτροπή Προγράμματος

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.