ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

Έλληνας μαθητής θα παρακολουθήσει από κοντά την πρώτη στον κόσμο προσπάθεια προσγείωσης σε κομήτη

Λίγες ημέρες απέμειναν για την πρώτη προσπάθεια προσεδάφισης σε κομήτη που έχει γίνει ποτέ και ένας Έλληνας μαθητής θα έχει την ευκαιρία να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί με αγωνία το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης «Philae» σε απόσταση 22,5 χιλιομέτρων από το κέντρο του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο.

Αν όλα πάνε καλά -πράγμα όχι δεδομένο- η προγραμματισμένη προσγείωση θα συμβεί περίπου επτά ώρες αργότερα στην τοποθεσία Αγκιλκία του κομήτη, κάτι που θα είναι μια παγκόσμια «πρωτιά» για την Ευρώπη.

Την όλη διαδικασία και την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την προσεδάφιση του Philae, θα παρακολουθήσει ζωντανά από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας ο μικρός μαθητής της έκτης τάξης Δημήτρης Γρύλλης, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Φυσικής Σπύρο Κόσκο, εκπροσωπώντας το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που κέρδισε στον διαγωνισμό «Ξύπνα Ροζέτα».

Το βιντεάκι «αφύπνισης» που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου με τη συμβολή των καθηγητών τους, βοήθησε τους επιστήμονες να «ξυπνήσουν» με επιτυχία τη «Ροζέτα» από την μακρόχρονη κατάσταση αδρανοποίησης διάρκειας 31 μηνών.

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του Δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής Αγάπη Βαβουράκη, «ο Δημήτρης επιλέχθηκε μεταξύ των πέντε παιδιών της ομάδας με κλήρωση ένα πρωί στην πρωινή παράταξη του σχολείου μπροστά σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, εκεί που φωνάξαμε «Ξύπνα Ροζέττα». Ο Δημήτρης επιλέχθηκε επειδή πέρυσι που έγινε ο διαγωνισμός, συμμετείχε σε ομαδική διαθεματική εργασία της τάξης του για την μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή καταφυγίου για τον Άρη.

Η εργασία της ομάδας (Δ. Γρύλλης, Λ. Μόσχου, Ρ. Μουλαβασίλη, Τ. Παλαιολόγου, Κ. Παπαπολύζου) πήρε την πρώτη θέση μετά από εξωτερική αξιολόγηση από Έλληνες επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.