ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από κόντρα Λευκού Οίκου-Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με εντολή Ομπάμα ο Μπλίνκεν αναπληρωτής του Κέρι

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε έναν από τους στενότερους συμβούλους του στη θέση του αναπληρωτή του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, τερματίζοντας μια μάχη παρασκηνίου μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο λόγος για τον Άντονι Μπλίνκεν, νυν αναπληρωτή σύμβουλο του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφαλείας,  που θα είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας, αντικαθιστώντας τον Γουίλιαμ Μπερνς, διπλωμάτη καριέρας που συνταξιοδοτείται.

Ωστόσο, ειδικευμένα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σκληρή μάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επικράτηση του Μπλίνκεν έναντι της Γουέντι Σέρμαν...Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε τον διορισμό του νέου του αναπληρωτή λέγοντας ότι έχει τη "διπλωματία στο αίμα του". Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η Σέρμαν θα συνεχίσει να διατηρεί τις δύο θέσεις της πολιτικής διευθύντριας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της προσωρινής αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών μέχρι το 2015, πριν τη διαδεχθεί ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν εργάζεται από το 2009 στον Λευκό Οίκο, αρχικά ήταν σύμβουλος του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Παλαιότερα είχε εργαστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Κλίντον.Ωστόσο, ο διορισμός του στα νέα του καθήκοντα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπως είναι ο κανόνας για αυτές τις θέσεις της ιεραρχίας.
Σε ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν είναι "ακριβώς ο τύπος του ανθρώπου που θέλουμε να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο εξωτερικό".

Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, χαιρέτισε το διορισμό αυτό, τονίζοντας ότι ο αναπληρωτής της σύμβουλος είναι διπλωμάτης που ήξερε να "διαμορφώνει το πλαίσιο για συναίνεση σε ένα ευρύ φάσμα των ευαίσθητων ζητημάτων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Μπλίνκεν είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της στρατηγικής της Ουάσινγκτον εναντίον της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Λορέτα Λιντς για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να προτείνει την εισαγγελεύς Λορέτα Λιντς για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.
Η Λιντς, 55 ετών, ομοσπονδιακή εισαγγελέας για την ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, πρόκειται να διοριστεί σε αυτή τη θέση, εφόσον πρώτα δοθεί έγκριση από τη Γερουσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.