ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα ανοικτά

Η επιστροφή της τρόικας και οι όροι της συμφωνίας

Η επιστροφή της τρόικας, οι όροι της συμφωνίας, ο χρόνος υπογραφής και η επόμενη ημέρα στην ελληνική πολιτική σκακιέρα.

Η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου μπορεί να μην είχε «είδηση», ωστόσο είναι σαφές ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έβαλαν κάτω όλα τα δεδομένα. Άλλωστε, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης κάθε άλλο παρά όπως εκτιμούσαν και διέδιδαν (σ.σ. κυρίως από το Μαξίμου) εξελίχτηκε.

Η τρόικα εμφανίζεται σκληροπυρηνική, οι εταίροι μοιάζουν να αποστασιοποιούνται από την υπόσχεσή τους για το χρέος, η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη. Την πραγματικότητα αυτή αναγνωρίζουν πλέον άπαντες. Από τους επιτελείς του Μαξίμου μέχρι τον Ευάγγελο Βενιζέλο που χθες έκανε λόγο για σκληρό παιχνίδι.

Η προσπάθεια, βέβαια, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Η Αθήνα επιδιώκει πλέον να κάνει μία παράλληλη διαπραγμάτευση για το σήμερα της αξιολόγησης και το αύριο της πιστωτικής γραμμής, επιδιώκοντας τα δύο αυτά να αποτελέσουν συγκοινωνούντα δοχεία προκειμένου να επιτευχθεί μία αξιοπρεπής πολιτικά συμφωνία. Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, το επανέλαβε πολλές φορές ότι πρόκειται για μία διπλή διαπραγμάτευση ενώ αργά χθες πηγές του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλειαν αυτή να τραβήξει για αρκετό χρόνο ακόμη.

Τα μέχρι χθες δεδομένα, και παρά τις διαρροές του οικονομικού επιτελείο για προσπάθεια επιστροφής της τρόικας μέχρι την Παρασκευή, έχουν ως εξής:

-Η ελληνική πλευρά θεωρεί ήδη χαμένο το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου και πλέον εκτιμά ότι θα απαιτηθεί η σύγκληση έκτακτου Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

-Σαμαράς και Βενιζέλος διαμηνύουν ότι δεν συζητούν περί δημοσιονομικού κενού και άρα νέων μέτρων.

-Οι δύο άνδρες αρνούνται οποιαδήποτε νέα παρέμβαση στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε δείγμα πλήρους πολιτικής υποταγής στην τρόικα.

-Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν στην παραπομπή του ασφαλιστικού, ως προς τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, για το φθινόπωρο του 2015 και ζητούν, παράλληλα, στους όρους της γραμμής πίστωσης να υπάρχει αναφορά σε... επανέλεγχο της βιωσιμότητας και όχι σε συγκεκριμένες δράσεις.

-Παράλληλα, η κυβέρνηση αρνείται τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ, παραπέμποντας για το δεύτερο επίσης στο επόμενο έτος.

-Στον αντίποδα, η κυβέρνηση «δίνει» το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, συγχωνεύσεις και περιορισμό δαπανών σε ΔΕΚΟ, το συνδικαλιστικό νόμο (ενδεχομένως και την λήψη απόφασης για απεργία από το 50%+1 των ενεργών εργαζομένων).

Εάν αρκούν αυτά για την επιστροφή της τρόικας μένει να αποδειχθεί, αν και δεν είναι λίγοι όσοι δεν αποκλείουν η αξιολόγηση, μαζί με τη συμφωνία για την επόμενη ημέρα, να φτάσουν οριακά στα τέλη Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και μέσα στον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.