ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια επίκαιρη κωμωδία γυρισμένη στην Τήνο

Highway to Hellas: Όταν ο Γερμανός τραπεζίτης αγάπησε (και) το ελληνικό χρέος

Η χρεωκοπημένη Ελλάδα, ένα δάνειο από γερμανική τράπεζα, ένας ανύπαρκτος σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί Παλλαδίκι με τους …τρελούς κατοίκους του, μια παραλία μήλο της έριδος (και αιτία κέρδους) και ένας Γερμανός τραπεζίτης σε «αποστολή» που φτάνει να αναθεωρεί την ίδια του τη ζωή. Τελικά τι μετράει πιο πολύ σε αυτόν τον μάταιο κόσμο, τα λεφτά ή οι άνθρωποι;

Το «Highway to Hellas» είναι μια Αrt House Comedy που εξελίσσεται σε ένα ελληνικό νησί, το Παλλαδίκι, όπου ξαφνικά καταφθάνει ο Γερμανός τραπεζίτης Geissner τον ρόλο που έχει ο Christoff Maria Herbst με σκοπό να διασταυρώσει αν οι εγγυήσεις που έχουν δώσει οι κάτοικοι του νησιού για να πάρουν δάνειο από την γερμανική τράπεζα στην οποία εργάζεται, όντως υπάρχουν και φυσικά αν και το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νησί ο τραπεζίτης πρέπει να πιστοποιήσει τη σωστή λειτουργία μιας κλινικής, να τσεκάρει έναν …ανύπαρκτο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τέλος να βεβαιωθεί ότι η ονειρεμένη παραλία, την οποία επίσης έχουν βάλει …ενέχυρο οι κάτοικοι όντως υπάρχει.

h2h2

Η δε παραλία αποτελεί και τον ουσιαστικό (κρυφό) στόχο της απειλούμενης με χρεωκοπία γερμανικής τράπεζας, καθώς η επικείμενη πώλησή της σε κάποιους μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι σκοπεύουν να την κάνουν τουριστικό αιγιαλό και να χτίσουν δίπλα στα καταγάλανά της νερά ένα μεγάλο ξενοδοχείο. Πουλώντας λοιπόν την παραλία, η τράπεζα πρόκειται να σωθεί, αλλά η ιστορία της ταινίας έχει πολύ ψωμί για να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο δήμαρχος του νησιού, τον οποίο υποδύεται ο Ακύλλας Καραζήσης πρέπει να αντιμετωπίσει την επιδρομή του Γερμανού «επιθεωρητή» έχοντας στο πλευρό του τον Πάνο (Αdam Bousdoukos), έναν Ελληνογερμανό που έχει πει οριστικά αντίο στη Γερμανία και πλέον ζει στο νησί, όπου έχει στήσει την επιχείρησή του και έχει αποκτήσει κολλητούς φίλους (Χρήστος Βαλαβανίδης, Γιώργος Κοτανίδης).

h2h3

Κάπου εδώ ξεκινά και ένας …αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων. Μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να πείσουν τον Geissner όχι μόνο για την ύπαρξη, αλλά και τη λειτουργία του επίμαχου σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας. Εννοείται ότι για τους Παλλαδικιανούς ο συγκεκριμένος σκοπός είναι ιερός και κάνουν τα πάντα για να τον πετύχουν. Θα τα καταφέρουν; Πάντως το νησί θα βρει τον δικό του τρόπο και θα «δώσει» μία διαφορετική λύση από τα σχέδια των πρωταγωνιστών. Και επίσης εννοείται ότι στο Παλλαδίκι εμφανίζεται απρόσκλητος -όπως πάντα- ο έρωτας, οι αμφιβολίες σε στερεότυπες κοσμοθεωρίες, και κυρίως η ανθρώπινη πλευρά ενός αγχωμένου τεχνοκράτη…

h2h4

Η παραγωγή του «Highway to Hellas» είναι γερμανο-ελληνική και η σκηνοθεσία του πρόσφατα βραβευμένου με το Deutscher Filmpreis, Αron Lehmann. Συγκεκριμένα, η Pantaleon Films είναι η γερμανική παραγωγός εταιρεία και η 2Κ Films η ελληνική συμπαραγωγός. Οι διάλογοι της ταινίας είναι στα γερμανικά, ελληνικά και αγγλικά, ενώ η εκτιμώμενη πρεμιέρα του φιλμ είναι προγραμματισμένη για το Μάρτιο του 2015 στο Βερολίνο. Αμέσως μετά θα έρθει και στην Ελλάδα, αλλά και θα ταξιδέψει για προβολές στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών αιθουσών.

h2h5

Να πούμε ότι το «Highway to Hellas» κινηματογραφήθηκε αποκλειστικά στην Τήνο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2014 (τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 14/11) και ότι διανομέας της είναι η Warner Bros. Επίσης ότι μέσα από την ταινία λάμπει ο ελληνικός ήλιος, η θάλασσα του Αιγαίου και οι (ενίοτε) καταφερτζήδες Έλληνες που τα τελευταία χρόνια ζουν και αναπνέουν από τον φτωχό σε οξυγόνο …μνημονιακό αέρα των δανειστών τους.

h2h6

tinos

Σκηνοθεσία: Aron Lehmann. Διεύθυνση φωτογραφίας: Nik Summerer. Σεναριογράφοι: Arnd Schimkat και ο Moses Wolf. Παίζουν: Christoph M. Herbst, Adam Bouskoukos, Ακύλλας Καραζήσης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Ερρίκος Λίτσης, Γεωργία Τσαγκαράκη, Pavlos Koechling, Gitta Schweighoefer κ.ά. Φωτογραφίες: Luis Kuhn.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. μας άρεσε πάρα πολύ. ..ωραιο νησί η Τήνος! !!!

  2. xenia 12:17 02/05/2016

    πραγματικα η ταινια ειναι παρα πολυ καλη…………….αλλα λογω προκαταληψης ειναι λογικο να υπαρχουν κ τα αρνητικα σχολια……θεωρω ομως οτι προσπερναει την ΄΄κριση΄΄ κ δινει εμφαση στο συναισθηματικο κομματι που στην τελικη ολοι ανθρωποι ειμαστε κ ιδιοι ……τι αν γεννηθηκαμε στην ελλαδα τι στην γερμανια ……επειδη ολα ειναι πραγραμματισμενα…..μην τρελεναιστε κ ας συμφιλιωθουμε οσο μπορουμε με την κατασταση κ να γινουμε λιγο πιο ανθρωπινοι.Η ταινια λοιπον ηταν πολυ καλη κ αξιζει καποιος να την δει συνδιαζει τα παντα με ολα αυτα που περναμε…

  3. Βασίλης 21:25 27/12/2015

    Είδα την ταινια σε αυστριακό κινηματογράφο και ειναι πολύ καλή!!!! Κρίμα που κάποιοι κακοπροαίρετοι την θάβουν και πιθανότατα (ίσως σίγουρα) χωρίς να την έχουν δει… Εγώ πάντως την απόλαυσα και θα την ξαναέβλεπα πολύ ευχαρίστως!

  4. Από τη μία οι αυστηροί, τυπικοί και έντιμοι Γερμανοί του ανεπτυγμένου Βορρά και από την άλλοι οι υποανάπτυκτοι, μαυριδεροί, βρωμεροί (τουλάχιστον αν κρίνων από τις φωτογραφίες) Έλληνες. Φυσικά οι Γερμανοί έχουν το δικαίωμα ελέω μνημονίου και φυσικής υπεροχής να έρχονται και να πουλάνε ό,τι θέλουν στην Ελλάδα. Μία αποικιοκρατική αηδία που γυρίστηκε για να επιβεβαιώσει τα αυτάρεσκα συναισθήματα υπεροχής και κυριαρχίας των Γερμανών που καλλιεργούνται συστηματικά από την αρχή της κρίσης. Απορώ που βρέθηκαν Έλληνες ηθοποιοί πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτή την ανθελληνική προπαγάνδα.

    • othonaso 12:34 28/11/2014

      Μήπως είναι περισσότερο «ασφαλές» (προκειμένου να μην εκτεθείτε στο εγγύς μέλλον) να δείτε πρώτα την ταινία και μετά να την κρίνετε;

    • Χρήστος 10:35 18/10/2015

      Να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουμε. Και όπως είπε και ο προηγούμενος: εκτίθεσαι.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.