ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι «εξωγήινοι» του Γουέλς και το «τσουνάμι» των Μάγιας

Κάποιοι πίστεψαν πως τον Δεκέμβριο θα «σβήσει» ο Ήλιος

Τις προηγούμενες μέρες έκανε το γύρο του διαδικτύου μία «είδηση», που ούτε λίγο, ούτε πολύ προέβλεπε ότι, η Γη θα βιώσει για έξι ημέρες από την Τρίτη 16 έως τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου το απόλυτο σκοτάδι, λόγω μίας...ηλιακής καταιγίδας.

Δηλαδή, σύμφωνα με την «είδηση»  η σκόνη και τα διαστημικά συντρίμμια της ηλιακής καταιγίδας θα ήταν τόσο πολλά που θα είχε ως συνέπεια να παρεμποδίσει το 90% του φωτός του Ήλιου να φτάσει στη Γη.

Μάλιστα οι διακινητές της εν λόγω «είδησης» ανέφεραν ως πηγή την ίδια τη ...NASA. Αρχικά η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος δεν ασχολήθηκε με το θέμα, όμως προχώρησε σε διάψευση  βλέποντας την ανησυχητική διάσταση που πήρε η εξάπλωση του θέματος και με το φόβο ότι, θα μπορούσαν να προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ανάλογες με εκείνες που είχαν πυροδοτηθεί το 1938 όταν, η αναφορά μέσω ραδιοφώνου από τον Όρσον Γουέλς στο έργο του περί «Πολέμου των Κόσμων»,  είχε προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ.

Τι είχε γίνει το 1938

Η μετάδοση έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ακροατές είχανε την εντύπωση πως ο εκφωνητής μιλούσε για αληθινές σκηνές που διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια του. Μάλιστα η εκπομπή διακόπτονταν για να συνεχισθεί σε λίγο με νεότερες σκηνές.

Ξαφνικά έγινε μία ακόμη διακοπή, όπως όταν πρόκειται να μεταδοθεί κάποια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είδηση, και ο εκφωνητής ακούστηκε να λέει: «Επάνω στον πλανήτη Άρη παρατηρούνται αλλεπάλληλες μυστηριώδεις εκρήξεις».Σε λίγο ακολούθησε καινούργια μετάδοση: «Ένας μετεωρόλιθος έπεσε προ ολίγου στη γη» και για να γίνει η εκπομπή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, είπε ο εκφωνητής πως ο μετεωρόλιθος έπεσε στην Αμερική, κοντά στην πόλη Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ, ενώ στο μυθιστόρημα του Γουέλς αναφέρεται πως ο μετεωρόλιθος είχε πέσει στην Αγγλία.

Ακολούθησε η ανακοίνωση πως δεν επρόκειτο για μετεωρόλιθο παρά για έναν κύλινδρο μέσα από τον οποίο βγήκανε πλάσματα από τον Άρη. Ήτανε οπλισμένα με μία φοβερή θερμική ακτίνα που έκαιγε ό,τι βρισκότανε μπροστά της. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από αυτήν και οι Αρειανοί βαδίζανε προς τη Νέα Υόρκη.Το αποτέλεσμα της εκπομπής αυτής ήτανε να καταληφθούν πολλοί Αμερικανοί από πανικό. Πολλοί ακροατές δεν είχανε ακούσει πως πρόκειται για ραδιοσκηνοθεσία και νομίσανε πως όσα άκουγαν ήταν αληθινά.

Οι κάτοικοι του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης πιστέψανε πως ήτανε ο πρώτος στόχος των Αρειανών και τρομοκρατήθηκαν. Γέροι, νέοι και παιδιά ετοιμάστηκαν να φύγουν παίρνοντας μαζί τους ό,τι πιο πολύτιμο είχανε. Τα τηλέφωνα της αστυνομίας, των εφημερίδων και της ραδιοφωνικής εταιρίας δεν πρόφταιναν να απαντάνε στις αγωνιώδεις ερωτήσεις του κοινού. Οι περισσότεροι ρωτούσαν πού έπρεπε να καταφύγουνε για περισσότερη ασφάλεια.

Η φαντασία συμπλήρωνε τον πανικό. Κάποιος βεβαίωσε ότι η αστυνομία είχε βγάλει διαταγή να εκκενωθεί αμέσως η Νέα Υόρκη. Άλλος ανέφερε πως είδε εχθρικά αεροπλάνα να πετάνε πάνω από τον ποταμό Χάντσον. Και άλλος είπε πως είχε δει με τα μάτια του τους καπνούς της μάχης ανάμεσα στους Αρειανούς και στον αμερικανικό στρατό. Γιατροί και νοσοκόμοι τηλεφωνούσαν στα νοσοκομεία για να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες και μερικοί δημοτικοί υπάλληλοι άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για την εκκένωση της Νέας Υόρκης.

Στην κρίση κόβεται το χιούμορ

Για να επιστρέψουμε στο 2014, που δεν διαφέρει τελικά και τόσο πολύ από το 1938, όλα ξεκίνησαν από το δημοσίευμα μίας χιουμοριστικής ιστοσελίδας. Η εξαφάνιση του Ήλιου οφείλεται στην αχαλίνωτη φαντασία των συντακτών του Huzlers.

Αποδεδειγμένα στις περιόδους οικονομικής κρίσης επικρατούν η ανασφάλεια,  η φοβία και ο ατομικισμός μπροστά σε ένα μέλλον, που τρομάζει και δεν αποτελεί πρόκληση για δημιουργία. Εκεί η μοιρολατρία και οι εσχατολογικές προβλέψεις βρίσκουν εύφορο έδαφος, όπως είχε γίνει και πριν από δύο με την «πρόβλεψη» των Μάγιας για καταστροφικό τσουνάμι στις 21/12/2012. Και τότε η NASA είχε προβεί  σε ανάλογη διάψευση. Ανησυχητικό σημείο των καιρών μας ότι, την είδηση περί «σβησμένου» Ήλιου την αναπαρήγαγαν με απίστευτη ευκολία  sites και blogs. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα, όπου οι «προφητείες» Αγίων και Γερόντων κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Το φαινόμενο του νέου ανορθολογισμού ανάγεται, κατά τον καταξιωμένο συγγραφέα και οικονομολόγο Τάκη Φωτόπουλο, σ’ ένα πλέγμα αλληλοεπιδρώντων παραγόντων, όπως η διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς, η οικολογική κρίση, η ομογενοποίηση της κουλτούρας, η κρίση του επιστημονικού ορθολογισμού

Τελικά δεν είναι τόσο μακρινό το 1938. Η μόρφωση και ο ορθολογισμός  γίνονται τα νέα ζητούμενα της εποχής μας, μακριά από τις θρησκοληψίες και την καταστροφολαγνεία.  Γιατί τελικά δεν μας τιμά, ως εποχή   το γεγονός ότι, τόσοι πολλοί πίστεψαν πως τον Δεκέμβριο του 2014 θα έσβηνε ο Ήλιος!

Matrix24 με πληροφορίες από wikipedia

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.