ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτό που προέχει τώρα είναι να γίνει το ραντεβού»

Ο Δ. Παπαδημούλης μιλά στο matrix24.gr για την συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά

Την πρωτοβουλία του να προτείνει δημοσίως συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά για «συμφωνία-πακέτο» επί της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επί του χρόνου των εκλογών αλλά και της διαπραγμάτευσης για το χρέος υπερασπίζεται ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μελιγγώνη

Μιλώντας στο matrix24.gr, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «αυτονόητη» τη δήλωσή του, δηλώνει ότι «αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να γίνει η συνάντηση πρωθυπουργού-αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης» και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς το τί θα μπορούσε να φέρει μία τέτοια συζήτηση: « Το τι μπορεί να βγει από αυτή τη συζήτηση θα το γνωρίζει κανείς αν γίνει η συζήτηση», δηλώνει με νόημα στο matrix24.gr, πετώντας το γάντι στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά: «Αν η κυβέρνηση έχει μία νέα πρόταση, θα την καταθέσει στη συζήτηση», καταλήγει ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κύριε Παπαδημούλη, πολλοί διερωτήθηκαν αν η πρόταση που διατυπώσατε δημόσια ήταν «εντός γραμμής» ή αποτελεί προσωπική σας άποψη...

Στην ερώτησή σας αυτή έχει απαντήσει από προχθές ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη δήλωση που λέει ότι «οι δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη είναι εντός γραμμής». Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε μία πρόταση για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ν' αναζητηθεί συναίνεση -επομένως και συμφωνία-, η οποία δυστυχώς τορπιλίστηκε από την κυβέρνηση.

Όμως, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη διεξαγωγή συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όχι συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα.

Εγώ επανέλαβα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά την κωδικοποίησα γιατί έχουμε νέα δεδομένα. Κατά τη γνώμη μου, τα δεδομένα και οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες, που πρόκειται για μία δήλωση αυτονόητη. Και να σας πω κάτι; Αυτή τη στιγμή σημασία δεν έχουν τόσο τα διαδικαστικά, αλλά η πολιτική ουσία. Και η πολιτική ουσία είναι ότι προέχει να γίνει αυτή η συνάντηση.

Κύριε Παπαδημούλη, με τέτοια πόλωση που επικρατεί μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε πραγματικά ότι θα μπορούσε να βγει κάτι από μία τέτοια συνάντηση; Ή απλώς θα επιβεβαιωθεί το κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ «συμφώνησαν ότι διαφωνούν»;

Το τι μπορεί να βγει από αυτή τη συζήτηση θα το γνωρίζει κανείς αν γίνει η συζήτηση. Σας επαναλαμβάνω: Το σημαντικό είναι να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση και να κατατεθούν πάνω στο τραπέζι οι προτάσεις για να φανεί πού μπορεί να υπάρξει συμφωνία και πού όχι. Θα ήταν χρήσιμο, σε μία στιγμή που οι δανειστές μας επιχειρούν να αθετήσουν την δέσμευση που ανέλαβαν επισήμως με απόφαση του Eurogroup το 2012 για απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αν εξασφαλιστούν πρωτογενή πλεονάσματα -αυτό δεσμεύτηκαν τότε- και τώρα προσπαθούν να το πάρουν πίσω λέγοντας “είναι βιώσιμο το χρέος, δεν χρειάζεται τίποτα”, να υπάρξει αντίδραση στην Ελλάδα.

Πάντως, απ' τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θέλει εκλογές και Πρόεδρο της Δημοκρατίας από μία νέα Βουλή, δεν παραπέμπει σε ειλικρινή διάθεση συνεννόησης η πρόταση να συζητήσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας για το αν ο πρώτος θα φύγει από το Μαξίμου απ' την πόρτα ή από το παράθυρο...

«Εμείς λέμε ότι είναι προτιμότερο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από μία νέα Βουλή. Αν η κυβέρνηση έχει μία νέα πρόταση, θα την καταθέσει στη συζήτηση. Σημασία έχει να γίνει αυτή η συνάντηση και εκεί να διαπιστωθούν αν υπάρχουν ή όχι σημεία συμφωνίας ή διαφωνίας». Και, δυστυχώς, διαπιστώνω ότι ενώ η πρόταση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει στο τραπέζι, από την κυβέρνηση έχουμε μία εκκωφαντική σιωπή. Και η σιωπή αυτή παραπέμπει σε άρνηση ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε προφανή αμηχανία.

Κι όλα αυτά, την ώρα που η τρόικα τα θέλει όλα και οι δανειστές ετοιμάζονται να αθετήσουν δικές τους δεσμεύσεις, ειλημμένες από τον Νοέμβριο του 2012. Έχει έρθει, κύριε Μελιγγώνη, η ώρα της αλήθειας: είτε η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση, είτε στην πλήρη υποταγή. Η συνάντηση που πρότεινα είναι στην γραμμή μίας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Η άρνηση από την κυβέρνηση να αποδεχθεί μία τέτοια συζήτηση και μία τέτοια πρόταση δείχνει ότι προσανατολίζεται στην γραμμή της υποταγής».

Πώς ερμηνεύετε την άρνηση του κ. Σαμαρά να συζητήσει με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα;

Η άποψη που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός ότι «δεν συνομιλώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μού ασκεί σκληρή κριτική» δεν έχει καμία βάση. Είναι συμπεριφορά Μαρίας Αντουανέτας. Είναι αδιανόητο να βρίσκεται η χώρα σε σε αυτή την κρίση, η κοινωνία, η οικονομία, η κυβέρνηση σε αυτά τα αδιέξοδα και ο κ. Σαμαράς ν' αρνείται κάτι που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, του υποδεικνύουν πια ακόμη και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.  Το πρότεινε η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Μιχελάκης, με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι το πρότειναν. Τι έγιναν όλοι αυτοί ξαφνικά; Φιλο-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να μην υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς, 40 χρόνια μετά την πτώση της χούντας, είναι ο μόνος πρωθυπουργός που με δική του ευθύνη έχει κλειστές πόρτες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν τον έχει καλέσει μία φορά για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, δεν έχει πάει μία φορά στη Βουλή για ν' απαντήσει σε ερώτησή του και του έχει κηρύξει πόλεμο. Κακό του κεφαλιού του, αλλά, ξέρετε, εδώ το θέμα δεν είναι ο κ. Σαμαράς, αλλά η χώρα. Πρέπει να μας ενδιαφέρει η χώρα.

Πάντως, κύριε Παπαδημούλη, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάθει κάτι από την σκληρή στάση των δανειστών. Σας ρωτώ, διότι ίσως η αμετακίνητη γραμμή της τρόικας να μην αφορά μόνο την παρούσα, αλλά και την επόμενη κυβέρνηση...

Λαμβάνουμε όλα τα μηνύματα και αξιολογούμε όλα τα δεδομένα. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και ουδέποτε είπαμε ότι ο δρόμος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Άλλωστε ήδη από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και κατήγαγε την ιστορική νίκη των Ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου, και εγώ προσωπικά αλλά και όλα τα στελέχη του κόμματος -γιατί το «εγώ» στην Αριστερά δεν έχει μεγάλη σημασία, όπως ξέρετε- διαβεβαιώσαμε τους πολίτες ότι ο αέρας είναι στα πανιά μας, όχι στα μυαλά μας.

Όμως εδώ, κύριε Μελιγγώνη, βλέπουμε ότι οι δανειστές μας επιχειρούν να αθετήσουν τη ρητή δέσμευση που είχαν αναλάβει, με γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup, στις 27 Νοεμβρίου του 2012 που μιλούσε για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, όταν η Ελλάδα, με τον κρατικό της προϋπολογισμό, επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Πριν δύο ημέρες, ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε μια «χάντρα» στο «κομπολόι» των δηλώσεων αθέτησης αυτής της δέσμευσης που είχαν προηγηθεί από τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον κ. Ρέγκλινγκ, τον κ. Σόιμπλε. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι «πατάνε» πάνω στη δήλωση Βενιζέλου, ότι «το χρέος είναι βιώσιμο» και στις αντίστοιχες δηλώσεις Σαμαρά που αρνείται να αποδεχθεί κάτι που βοά: ότι, δηλαδή, το ελληνικό χρέος και γενικότερα το χρέος του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι βιώσιμο. Αν σε αυτό δεν υπάρξει μια απάντηση από το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, μας πήραν παραμάζωμα.

Μ' άλλα λόγια, οι δανειστές μας βρίσκουν και τα κάνουν, διότι έχουν απέναντί τους μία κυβέρνηση που δεν διαπραγματεύεται. Αυτό, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τελειώνει.

Ψηφοφορία: Εσείς πιστεύετε ότι μία ενδεχόμενη συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία και, εάν ναι, πάνω σε ποιά θέματα;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.