ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το μέτωπο των δημοσιονομικών, αλλά με προσεγγίσεις σε άλλα θέματα 

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι

Μετά από μια μαραθώνια 14ωρη πρώτη διαπραγμάτευση, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι (γύρω στις 14:00) στο Παρίσι και ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόσταση ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2015 παραμένει, με την τρόικα να ζητά πρόσθετα μέτρα και να μην πείθεται από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Η απόκλιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής ο χρόνος επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

"Οι συζητήσεις απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό to 2015", ανέφερε έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο Reuters.

"Δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του έτους" ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα.

"Το υπ’αριθμόν ένα θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015", τόνισε.

Συγκλίσεις, αλλά και αγκάθια καταγράφηκαν στις διαβουλεύσεις των δανειστών με Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρει το  newmoney.gr, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές μέσα στη διαπραγμάτευση:

1. Παραμένουν μεγάλες διαφορές στο δημοσιονομικό κενό το 2015. Η Τρόικα το ανεβάζει στα ύψη, έως και στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η Αθήνα το υποβαθμίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ που καλύπτονται χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα το 2015.
Για να καλύψει τη διαφορά η ομάδα Χαρδούβελη επιστρατεύει επιχειρήματα όπως ότι θα πετύχει καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης. Οι δανειστές δεν φαίνονται να πείστηκαν πάντως για όλα αυτα και ο κίνδυνος για πιεσεις για πρόσθετα μέτρα το 2015 παραμένει.
2. Μικρότερες διαφορές παραμένουν στα εργασιακά αφού φαίνεται να πιάνουν τόπο οι μελέτες και οι εκθέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, για να μην επιμείνουν πλέον περισσότερο για ομαδικές απολύσεις οι δανειστές. Στα θέματα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φέρνει ισχυρά εμπόδια.
3. Οι απολύσεις στο δημόσιο φαίνεται να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, φεύγοντας από το προσκήνιο τουλάχιστον για φέτος. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όμως για το ενιαίο μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να μην το εφαρμόσει πριν το 2016 –πλην μόνο πιλοτικά στο υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, όπως κι η υπόλοιπη ελληνική αποστολή, επιστρέφει στην Ελλάδα, αφού στις 19:30 έχει προγραμματισμένη ομιλία.

Το θρίλερ αναμένεται να συνεχιστεί στο κρίσιμο Euro Working Group όπου και θα κριθεί το τι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου και μετά και τι θα γίνει με την προληπτική πιστωτική γραμμή. Η τελική απόφαση για την παράταση ή όχι του προγράμματος χρηματοδότησης θα πρέπει να ληφθεί μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Ζητούν εξαίρεση των επιχειρήσεων από τις 100 δόσεις

Όπως μεταδίδει το newmoney.gr, οι δανειστές είναι ανυποχώρητοι στα εξής θέματα :

- εξαίρεση από το νόμο των 100 δόσεων των επιχειρήσεων και

- μείωση των συντάξεων ή εναλλακτικά η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5 στο 13%

Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συζήτησε  καν το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του νόμου για τις δόσεις ούτε φυσικά τη μείωση των συντάξεων ή την αύξηση του ΦΠΑ και γι αυτό οι συνομιλίες στην παρούσα φάση είχαν άδοξο τέλος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζεται κατά τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων να δοθούν κάποια πράγματα ακόμα, εκτός από τα ήδη συμφωνηθέντα που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Εξετάζεται ακόμα και να νομοθετηθούν πάνω στις δόσεις κάποιες πρόσθετες ρυθμίσεις ανεξάρτητες απ' ό,τι μέχρι τώρα είχε ψηφιστεί.

Διαβάστε επίσης: Σήμερα «κληρώνει» το «ψαλίδι» στις συντάξεις

troika

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.