ΥΓΕΙΑ

Ανησυχητικά αποτελέσματα έρευνας

Ουσία σε αντιμικροβιακά σαπούνια συνδέεται με καρκίνο και κίρρωση του ήπατος

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, σχετικά με την μακρόχρονη χρήση αντιμικροβιακών σαπουνιών και άλλων προϊόντων καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, μια ουσία που υπάρχει στα περισσότερα αντιμικροβιακά υγρά σαπούνια, σαμπουάν κλπ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξει ένα άτομο καρκίνο και κίρρωση του ήπατος.

Η "ένοχη" ουσία είναι το triclosan. Το triclosan προστίθεται σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα για να επιβραδύνει ή να εμποδίσει εντελώς την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων. Περιέχεται σε σαμπουάν, υγρά σαπούνια χεριών, οδοντόκρεμες, αποσμητικά και διάφορα καλλυντικά. Το triclosan χρησιμοποιείται επίσης ως συντηρητικό υλικό σε υποδήματα, είδη ένδυσης, στεγανωτικά και διάφορα προϊόντα οικιακής χρήσης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το triclosan μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτή η ουσία προάγει την βακτηριακή ανθεκτικότητα, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι αλλάζει την ορμονική ισορροπία στον οργανισμό (τουλάχιστον σε πειράματα σε ποντίκια).

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες εξέθεσαν μια ομάδα ποντικιών στην ουσία triclosan για περίοδο 6 μηνών, χρόνος που αντιστοιχεί σε 18 χρόνια για τον άνθρωπο. Στη συνέχεια συνέκριναν την κατάσταση υγείας αυτών των ποντικιών με την ομάδα ελέγχου του πειράματος, δηλαδή ποντίκια που ήταν υγιή.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε triclosan είχαν μειωμένη ηπατική υγεία και ηπατική λειτουργία σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί στην ουσία. Επίσης, τα εκτεθειμένα σε triclosan ποντίκια ήταν περισσότερο επιρρεπή στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο ήπαρ και οι όγκοι τους εμφανίζονταν πιο συχνά και είχαν μεγαλύτερο μέγεθος από εκείνους τους όγκους στα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το triclosan παρήγαγε αυτά τα αποτελέσματα σε ποντικούς, μέσω της διατάραξης της λειτουργίας του υποδοχέα CAR -μιας πρωτεΐνης η οποία καθαρίζει τις ξένες χημικές ουσίες από το σώμα. Αυτή η πρωτεΐνη είναι επίσης παρούσα και στους ανθρώπους εκτός από τα τρωκτικά.

Η διατάραξη του υποδοχέα CAR προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ήπατος, κάτι που οδηγεί σε ίνωση. Εάν αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται (μακροχρόνια έκθεση) μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.