ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δέκα ζωές σε μία»

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου της Τατιάνας Αβέρωφ

Περισσότερα από 450 άτομα συνέρρευσαν στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τατιάνας Αβέρωφ «Δέκα ζωές σε μία».

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, παρευρέθηκαν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης, του βιβλίου, των γραμμάτων, συνεργάτες και φίλοι της συγγραφέως, αλλά και του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα.
2
Ξεχωρίζει, η παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Παρών και ο Υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ των ομιλητών, καθώς διετέλεσε επί σειρά ετών ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη πολλοί υπουργοί, βουλευτές, πολιτικοί, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, όπως μεταξύ άλλων: ο Γιώργος Βότσης, η Ρέα Γαλανάκη, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Βασίλης Γκουρογιάννης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Νίκος Δαββέτας, ο Άγγελος Δεληβορριάς, ο Σωτήρης Δημητρίου, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Χριστόφορος Λιοντάκης, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Ζέττα Μακρή, η Ελένη Μπίστικα, η Άννα Παναγιωταρέα, ο Στέφανος Πεσμαζόγλου, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης κ.ά.
3
Το κοινό καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου, που αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τον χαρακτήρισε ως «προσωπικότητα σημαίνουσα για την πολιτική και τα Ελληνικά γράμματα»

O Υπουργός Πολιτισμού μίλησε για τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον πολιτικό, τον άνθρωπο, τον πατέρα, καταλήγοντας πως το βιβλίο είναι ταυτόχρονα βιογραφία και μαρτυρία, μα πάνω απ’ όλα είναι η γνωριμία της κόρης με τον πατέρα που διακρίνεται από λογοτεχνική ωριμότητα και ιστορική ακρίβεια. Για το βιβλίο μίλησαν ακόμη ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά και ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης.

4

Φανερά συγκινημένη η συγγραφέας Τατιάνα Αβέρωφ μίλησε επίσης για το βιβλίο. Ευχαρίστησε ομιλητές και κοινό και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Αγαπητέ Αντώνη είσαι εδώ ως φίλος που αγαπούσες τον πατέρα μου και η εκτίμηση ήταν αμοιβαία».

Ακολούθησε παρέμβαση του Προέδρου του Hellenic American University Λεωνίδα-Φοίβου Κόσκου, ο οποίος αναφέρθηκε στον Ευάγγελο Αβέρωφ και στα κλειδιά που η αφήγηση της Τατιάνας Αβέρωφ προσφέρει για την κατανόησή του όχι μόνον ως ανθρώπου αλλά κυρίως ως πολιτικού ηγέτη. Το βιβλίο αναφέρεται στην δράση του Ευάγγελου Αβέρωφ μέχρι τις αρχές του ’50. Τα περιστατικά όμως που περιγράφει από τις σπουδές, την πολεμική και αντιστασιακή του δράση, την κοινωφελή του προσφορά ιδιαίτερα στο Μέτσοβο και την έναρξη της πολιτικής του καριέρας δείχνουν την ηγετική προσωπικότητα πρώτης γραμμής ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου με ισχυρή βούληση και αποτελεσματικότητα. Ίσως πρέπει να τον θυμόμαστε συχνότερα, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο κρίσης αξιών, κατέληξε ο κύριος Κόσκος. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του εκδότη Νώντα Παπαγεωργίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.