ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το υπουργείο Οικονομικών

Νέα γκάφα με το πόθεν έσχες ακινήτων

Σε μερικές περιπτώσεις θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία και σε άλλες το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε.

Τέλος δεν έχουν οι γκάφες του υπουργείου Οικονομικών, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους.

Αυτή τη φορά το υπουργείο επιχειρώντας να διορθώσει τις στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων ξέχασε να προβλέψει την αναδρομική ισχύ των νέων διατάξεων για το πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα διαφορετικά θα υπολογίζεται το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην περίπτωση που κάποιο ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι 31-10-2014 και διαφορετικά εάν αποκτήθηκε μετά την ανωτέρω ημερομηνία. Και αυτό διότι η νέα διάταξη, δεν εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 που ενεργοποιήθηκε το «πόθεν έσχες» στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά από την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.

Στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015 για τα εισοδήματα ου 2014 όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου κάποιο ακίνητο του οποίου η αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό τίμημα θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και του πραγματικού τιμήματος.

Αντίθετα η νέα διάταξη για ακίνητα που αποκτήθηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά προβλέπει ότι: ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως αυτό προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια αγοράς, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που αγόρασε τον Αύγουστο μια κατοικία έναντι 120.000 ευρώ με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ θα πρέπει να δικαιολογήσει στην εφορία την προέλευση κεφαλαίων ύψους 150.000 ευρώ ενώ στην πραγματικότητα έχει καταβάλει 100.000 ευρώ για την απόκτηση του ακινήτου. Αν δεν καταφέρει να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος επί του ποσού του τιμήματος που δεν θα καταφέρει να δικαιολογήσει καθώς αυτό θα αντιμετωπιστεί ως φορολογητέο εισόδημα.

Σημειώνεται ότι το τίμημα για την αγορά του ακινήτου αναγράφεται στη φορολογική δήλωση. Αν δεν δικαιολογηθεί με κάποιο τρόπο τότε θα φορολογηθεί ως εισόδημα με συντελεστή έως 42% και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Αντίθετα μετά την αλλαγή του νόμου πρέπει να δηλωθεί μόνο το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε . Για παράδειγμα φορολογούμενος πραγματοποιεί αγορά ακινήτου στις 5 Νοεμβρίου 2014 με πραγματικό τίμημα 100.000 ευρώ και λοιπά έξοδα. Η αντικειμενική αξία ακινήτου είναι 140.000 ευρώ. Η δαπάνη απόκτησης με την οποία θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος και την οποία θα πρέπει να καλύψει είναι αυτή που προκύπτει από το συμβόλαιο αγοράς δηλαδή 100.000 ευρώ συν τα λοιπά έξοδα. Το ποσό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, δηλαδή 140.000 ευρώ, δεν λαμβάνεται υπόψη καθόλου για τον υπολογισμό της δαπάνης απόκτησης του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.