ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμμονή της τρόικα στο Παρίσι για το δημοσιονομικό «κενό»

Σήμερα «κληρώνει» το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Σε τοίχο προσέκρουσε η ελληνική αντιπροσωπεία στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

Oι διαβουλεύσεις που διεξάγονταν έως τα ξημερώματα, δεν κατέληξαν πουθενά δεδομένης της εμμονής των δανειστών για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, αλλά και για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η τρόικα παραμένει ανυποχώρητη στην εκτίμηση της ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, ενώ από την πλευρά της η ελληνική πλευρά παραθέτει στοιχεία με τα οποία επιχειρεί να αποδείξει τις δικές τις εκτιμήσεις ότι το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ και αυτό μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.

Παρά τη χαοτική διαφορά που χωρίζει τα δύο μέρη στο δημοσιονομικό «κενό», ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προσερχόμενος στα γραφεία του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι «το δημοσιονομικό κενό είναι θέμα που θα κλείσει».
Για να προσθέσει ότι «σκοπός είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση.
Τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «πακέτο» των προτάσεων της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού και το οποίο δεν ικανοποίησε την τρόικα, περιλαμβάνονται:
*Η μεγαλύτερη απόδοση του ΕΝΦΙΑ (πάνω από 80% αντί για εκτίμηση τρόικας 70%)
* Πρόσθετα έσοδα από την νομιμοποίηση αυθαιρέτων
*Δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων από όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης.
* Επιπλέον έσοδα από το μέρισμα της ανάπτυξης (σ.σ. ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ για το 2015).
Εκτός από τη δημοσιονομική «τρύπα» στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης βρέθηκε την πρώτη μέρα των επαφών, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα (νέο ενιαίο μισθολόγιο, απολύσεις).

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες από την γαλλική πρωτεύουσα, η κατάληξη της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης θα κρίνει το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα ζητήσει η τρόικα στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, καθώς όπως έχουν διαμηνύσει ήδη οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού που θα συμφωνηθεί ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, τότε οι περικοπές θα πρέπει να γίνουν από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.
Αν και η ελληνική αποστολή έχει προγραμματίσει να επιστρέψει στην Αθήνα σήνερα το βράδυ, δεν αποκλείεται εάν χρειαστεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχισθούν και την Πέμπτη, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τον χορό των συζητήσεων με τους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) εκτός του Γκίκα Χαρδούβελη άνοιξαν: Ο σύμβουλος αναπληρωτής του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενώ αργά στην κουβέντα μπήκε και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.