ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το σκοινί του μπάντζι τζάμπινγκ

«Για πολλά χρόνια, στην Ελλάδα υπήρχε το εξής παράδοξο: Η μεταρρύθμιση, ως λέξη, ήταν πολύ συνηθισμένη. Αλλά, ως έννοια, ήταν περίπου «απαγορευμένη»!», γράφει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του, στην εφημερίδα «Καθημερινή», με τίτλο: «H επόμενη μέρα: Μεταρρυθμιστικό άλμα στο αύριο».

Δίκιο έχει. Από τη πολύ χρήση η ταλαιπωρημένη λέξη φθάρηκε, Αλλά και από τη στερεοτυπική της χρησιμοποίηση η έννοια της μάλλον απαξιώθηκε παρά απαγορεύτηκε. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την αναφορά του στους τέσσερις συγκεκριμένους «μεταρρυθμιστικούς» άξονες – στόχους της κυβέρνησης.

Τέσσερα , ακόμα, άχρονα, άτολμα και ασαφή κλισέ που υποδηλώνουν μεν καλή πρόθεση αλλά υποκρύπτουν το σημαντικό. Πρώτον ότι , στη συγκυρία , η λέξη μεταρρύθμιση είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μνημονιακές επιταγές. Και , δεύτερον, αλλά κυριότερο, ότι ακόμα και αυτές η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη να τις εφαρμόσει. Το φανερώνει ήδη με το πιο έκδηλο τρόπο ην αποφυγή λόγων και αποφάσεων που μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος γι αυτή.

Επί δυόμισι χρόνια , άλλωστε, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική, μεγάλης έκτασης και επωφελή για τη κοινωνία αλλαγή. Εφάρμοσε μόνο τις δημοσιονομικού χαρακτήρα εντολές των δανειστών με τεράστιο κοινωνικό κόστος και άδικο καταμερισμό των βαρών. Υπέβαλε έτσι το λαό σε αβάσταχτες θυσίες και βύθισε τη χώρα σε αχανή ύφεση και θηριώδη ανεργία.

Και μη μου πει κανείς ότι ήταν «μεταρρύθμιση» η εφαρμογή γεννόσημων φαρμάκων στην Υγεία , η αλλαγή της ονομασίας και της διάρκειας λήξης του γάλατος, το άνοιγμα του επαγγέλματος του αναλογιστή ή του εκτιμητή, η συρρίκνωση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευση, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ; Σίγουρα , κάποιοι ξεβολεύτηκαν αλλά μόνον χάριν ταμειακών λόγων και ενός κακοχωνεμένου νεοφιλελευθερισμού.

Τίποτε το πραγματικά πρωτότυπο και οραματικά ανατρεπτικό που να ακυρώνει χρόνιες στρεβλώσεις και να εξυγιαίνει τη νοσηρή πελατειοκρατία του παραδοσιακού κομματικού συστήματος, δεν επαγγέλθηκε. Καμιά, επίσης , ευκαιρία στην απασχόληση, καμιά διευκόλυνση στη πρόσβαση των μειούμενων πλέον δημόσιων αγαθών, δεν επιχειρήθηκε

Και βέβαια καμία τομή δεν επιζητήθηκε ανάλογη του νόμου Πεπονή ή της καθιέρωσης του ΕΣΥ των οποίων η μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα έγινε κτήμα της κοινωνίας. Αντίθετα , πολεμήθηκαν, εφευρέθηκαν «παράθυρα» ή πάγωσαν καινοτόμες προσπάθειες σαν τη ανοιχτή διακυβέρνησης, τη διαύγεια, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Κακά, λοιπόν, τα ψέματα. Και ακόμα χειρότερες οι παραμυθένιες υποσχέσεις. Ο πρωθυπουργός δικαιούται να επικαλείται τις «απαραίτητες» μεταρρυθμίσεις ως πανάκεια δια πάσαν νόσον και θαυματουργό εργαλείο εξόδου από τη κρίση. Προηγουμένως, όμως, θα έπρεπε να αναλογισθεί, αν όχι να απολογηθεί , γιατί έως τώρα δεν αξιοποιήθηκαν οι ,επίσης «αναγκαίες», θυσίες που αποδεκατίζουν τη κοινωνία.

Στο κάτω κάτω αντί για δημόσιες αισιόδοξες περιγραφές της επόμενης μέρας ας ρωτήσει τους υπουργούς του γιατί δεν έγινε ως τώρα σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση και δεν έχει παταχθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή; Γιατί δεν έχει ακόμα εκσυγχρονισθεί η δημόσια διοίκηση που παραδίδεται ασμένως σε αετονύχηδες ιδιώτες;.

Γιατί, ακόμα, δεν έχει υλοποιηθεί κάποια αλλαγή στη παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας την οποία λυμαίνονται διάφορα distress funds; Γιατί , επί πλέον. δεν έχουν επιχειρηθεί θεσμικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος ώστε να εξουδετερωθούν οι παρεμβάσεις των ευνοημένων κρατικοδίαιτων;

Και αφού πληροφορηθεί τις απαντήσεις ας τις μεταφέρει με ειλικρίνεια και ρεαλισμό στη καχεκτική, φτωχότερη και ανασφαλή κοινωνία που ακούει μεταρρυθμίσεις και τις ζυγίζει ως νέους ακρωτηριασμούς. Εξάλλου η εναλλακτική του άλματος είναι πάντα η κατακόρυφη πτώση . Και όποιος προτίθεται να επιχειρήσει ένα ριψοκίνδυνο μπάντζι τζάμπινγκ καλού κακού ας κοιτάξει αν το σκοινί γράφει στη ούγια εθνική ενότητα και ομοψυχία. Γιατί μπορεί και αυτό να έχει ξεχειλώσει από τις μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.