ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος

Σκότωσαν μεσογειακή φώκια με δυναμίτη

Μια μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε να επιπλέει νεκρή το Σάββατο 1η Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

Κάτοικοι ενημέρωσαν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και η επιστημονική ομάδα που πήγε επιτόπου προχώρησε σε νεκροψία του θηλαστικού. Το αρσενικό ζώο μήκους ενάμιση μέτρου δεν έφερε εξωτερικά τραύματα και από ομάδα βιολόγων του «Αρχιπελάγους» δεν διαπιστώθηκε κάποια παθολογική ασθένεια που να δικαιολογεί τον θάνατό της, ενώ εξακριβώθηκε ότι λίγες ώρες πριν πεθάνει είχε τραφεί κανονικά.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία και με άλλα ευρήματα, που προέκυψαν από τη νεκροψία, οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως ο θάνατός της οφείλεται στο ωστικό κύμα, το οποίο προκλήθηκε από στοχευμένη έκρηξη δυναμίτη, μια συνηθισμένη παράνομη και άκρως επικίνδυνη μέθοδος αλιείας.

Tο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» εκτός από τη μήνυση κατ' αγνώστου που θα καταθέσει, πραγματοποιεί ήδη έρευνα ώστε να συμβάλλει στον εντοπισμό του υπεύθυνου για τη θανάτωση της φώκιας και στην απόδοση ευθυνών για το συμβάν.

fokiab

Η Αναστασία Μήλιου διευθύντρια Έρευνας του «Αρχιπελάγους» εξηγεί: «Είναι γεγονός ότι, παρά τις διεθνείς συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία με τα οποία η χώρα μας δεσμεύεται για την προστασία αυτού του σπάνιου είδους, δυστυχώς στην πράξη δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για το μείζον αυτό πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη στις ελληνικές θάλασσες ένας άτυπος “πόλεμος” επιβίωσης μεταξύ αλιέων και θαλάσσιων θηλαστικών, οι οποίοι βρίσκονται σε έναν αναπόφευκτο ανταγωνισμό, για τα ελάχιστα ψάρια που έχουν απομείνει. Αυτό έχει προκαλέσει την αύξηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσά τους, με ολοένα και συχνότερες ζημιές να προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από τις φώκιες και τα δελφίνια, τα οποία “κλέβουν” τα αλιεύματα από τους ψαράδες, προκειμένου να επιβιώσουν.

Έτσι αν και θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα έδιναν ένα τέλος σε αυτόν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό, αντί αυτού αφήνουμε αβοήθητους τους ψαράδες, να καλύπτουν με δικά τους έξοδα το πραγματικό κόστος προστασίας των απειλούμενων ειδών.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι παρά το κόστος που έχουν αυτές οι ζημιές για τους παράκτιους αλιείς, στις ελληνικές θάλασσες επιβιώνει ακόμα ο σημαντικότερος εναπομείναν πληθυσμός μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως.

 

Πηγή: zoosos.gr.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.