ΠΑΣΟΚ

Η …light απάντηση Βενιζέλου

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει ο Γιώργος

Οριστικοποιείται η ρήξη στο ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις.

Με την επιστολή – βόμβα που απέστειλε την Παρασκευή το βράδυ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καταθέτοντας τις προτάσεις του για το μέλλον του κινήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου «έριξε το γάντι», ζητώντας έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με αποφάσεις από μηδενική βάση για όλα και εκλογή νέου προέδρου από τη βάση αμέσως μετά το συνέδριο.

Ξεκαθαρίζοντας ότι ως βουλευτής του κόμματος θα τιμήσει την αποστολή του μέχρι τέλους, αφαίρεσε από τυχόν «καλοθελητές» το «επιχείρημα» της σταθερότητας της κυβέρνησης. Όσον αφορά στο εσωτερικό του Κινήματος όμως, κατέστησε απολύτως σαφή τη θέση του, δεσμευόμενος να στηρίξει ένα πραγματικό εγερτήριο σοκ στο ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και την προσπάθεια συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως γίνεται σήμερα. Δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αν η Χαριλάου Τρικούπη δεν αλλάξει ρότα, ο ίδιος δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Η επιστολή με τις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, για την αποστολή της οποίας είχε δεσμευθεί μία μέρα νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βρήκε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς και σε τραπέζι που παρέθεταν προς τιμήν του, παράγοντες της περιοχής, μετά από την τελετή εγκαινίων νοσοκομείου της πόλης.

Έτσι, η «απάντηση» από την Χαριλάου Τρικούπη, ήρθε πολύ αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα. Και παρότι αναμενόταν «σκληρή», δεν ήταν. Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου του εισηγούνταν να ξεκαθαρίσει με νόημα ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγμένο πρόεδρο ως το 2016» και να προκαλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου, εφόσον επιθυμεί τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να μαζέψει υπογραφές, όπως υπαγορεύει το καταστατικό του κόμματος, επικράτησαν ψυχραιμότερες απόψεις. Εκτιμώντας προφανώς ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, δεν θα δυσκολευόταν καθόλου να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές, με το οριστικό «διαζύγιο» απλώς να επισπεύδεται, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτίμησε να διαμηνύσει μεν ότι η πορεία προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης δεν ανακόπτεται, επιλέγοντας όμως ήπιες εκφράσεις. Επανέλαβε ότι το κόμμα πορεύεται σύμφωνα με αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων, καθώς και ότι με το ευρύτερο σχήμα της Ελιάς που οδηγήθηκε στις ευρωεκλογές, κατάφερε ένα αποτέλεσμα που στήριξε και στηρίζει την πορεία της χώρας. «Το αποτέλεσμα αυτό το διαμόρφωσαν όσοι συγκρότησαν ένα ελκυστικό, ανανεωτικό ψηφοδέλτιο, όσοι αγωνίστηκαν και τελικά όσοι ψήφισαν στο παραβάν το ψηφοδέλτιο της Ελιάς που ήταν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ», αναγραφόταν στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, με τους συντάκτες της να υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με βασική αρχή την ανοιχτή και ουσιαστική πολιτική συμμετοχή της βάσης του. Επιλέγοντας να ρίξουν το βάρος στην ολοκλήρωση της πορείας εξόδου της χώρας από την κρίση, σημείωναν ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται με κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας να προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια», καθώς «είναι και θα είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική» και επέλεγαν να «κρατήσουν» ως «αυτονόητη» τη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου ότι θα εκτελέσει μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του ως μέλους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενόψει προφανώς της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε στηλιτεύσει τις διεργασίες που συντελούνται σήμερα στο Κίνημα, λέγοντας πως «ελάχιστη σχέση έχουν με την κοινωνία και τις ανάγκες της» και πως δεν οδηγούν πουθενά. Ο ίδιος έδινε ιδιαίτερο βάρος στις θέσεις που πρέπει να υπηρετούν αρχές και αξίες που να ανταποκρίνονται στις δημοκρατικές και σοσιαλιστικές ρίζες του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας πως «τα όποια σχήματα έπονται».

Ζητούσε σεβασμό στο ΠΑΣΟΚ και τις αρχές του και έστελνε το μήνυμα πως «αν το ΠΑΣΟΚ σταματήσει να υπάρχει ή συνεχίσει να υπάρχει, ή μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, ή μετονομαστεί σε οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι θέμα του κόσμου του και κανενός άλλου». «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό σοκ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο. Όλα από τη βάση. Τώρα», ήταν το σύνθημά του, ζητώντας έκτακτο και ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό προσκλητήριο προς όλους, συλλογικές αποφάσεις για τα πάντα και εκλογή νέου προέδρου από τη βάση αμέσως μετά το συνέδριο.

Καλούσε τέλος, τις δυνάμεις της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού να χτίσουν ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες με στόχο θεσμούς και πρακτικές που θα εδράζονται σε προοδευτικές αξίες και αρχές, ώστε να καταστήσουν δυνατή «μία νέα Προοδευτική Διακυβέρνηση για μία Νέα Αλλαγή».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.