ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑ - ΨΥΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ

Οι κύριοι Μπόμπολας και Ψυχάρης είναι συνέταιροι στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και σε άλλες επιχειρηματικές-εκδοτικές προσπάθειες. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια συχνά πυκνά εμφανίζονται δημοσιεύματα που θέλουν τα αφεντικά του Πήγασου και του πρώην ΔΟΛ να συζητούν τη συγχώνευση των δύο ομίλων. Εκ παραλλήλου, τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα των κυρίων Μπόμπολα και Ψυχάρη παρέχουν αφειδώλευτη στήριξη στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ενώ εμφανίζονται να προμοτάρουν και τα κεντροαριστερά εγχειρήματα της «Ελιάς» του Ευάγγελου Βενιζέλου και του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Μέχρι εδώ ουδείς ψόγος. Ο καθείς μπορεί να επιλέγει αυτό που πιστεύει, του αρέσει και θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Πόσο μάλλον οι μαγαλοεπιχειρηματίες που, λόγω ακριβώς των μεγάλων τους συμφερόντων, διαπλέκονται άμεσα με την πολιτική εξουσία. Η επιθυμία άμα και η προσπάθειά τους να επηρεάσουν πρόσωπα, κόμματα και κυβερνήσεις που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι θεμιτή αρκεί βεβαίως αυτές (οι αποφάσεις) να μην αποβαίνουν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, να μην δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στο χώρο που αναπτύσσουν την επιχειρηματική τους δράση και φυσικά να μην «κακοποιούν» τους αντιπάλους αυτών που οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Εφόσον αυτό συμβαίνει, οφείλει η Πολιτεία μέσω των θεσμικών της εκφράσεων και των συντεταγμένων οργάνων της να αποκαθιστά την νομιμότητα και την ισονομία. Δυστυχώς, η Ελληνική Δημοκρατία δίνει την εντύπωση ότι εκτός από «ανάπηρη» και φαλκιδευμένη είναι και περιγέλωτος. Κινδυνεύει δε να να υποστεί και ...λιποθυμικό σοκ λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας αν τα μαχαίρια που εκτοξεύονται στον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγεται -άλλοτε στο παρασκήνιο και άλλοτε εμφανώς- τις επιφέρουν βαριά τραύματα.

Τα γράφουμε όλα αυτά επειδή τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τον τζόγο, αναδύεται στην επιφάνεια, με πρωτοφανή βιαιότητα, η παρασκηνιακή σύγκρουση των δύο μεγαλοεπιχειρηματιών-συνεταίρων στα Μίντια. Μπορεί η βάση της σύγκρουσης να έχει γενεσιουργό αιτία την άσχημη οικονομική θέση στην οποίαν, όπως λέγεται, βρίσκονται οι δύο εκδοτικοί όμιλοι, όμως αυτό σε καμμία περίπτωση δεν τους δικαιολογεί. Όχι μόνον επειδή κι άλλα εκδοτικά Μέσα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά επειδή τόσον το «Βήμα» όσον και το «Έθνος», κατέχοντας ηγετική θέση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, οφείλουν να πρωτοστατούν στην εξυγίανση του δημοσίου βίου και όχι να ανταλλάσσουν δημόσια μαχαιριές για άνομα, όπως οι ίδιοι τα περιγράφουν, συμφέροντα.

Ο Ψυχάρης, την προηγούμενη εβδομάδα, από τη στήλη του στο "Βήμα της Κυριακής" και με τίτλο: «Ο τζόγος της ντροπής», κατήγγειλε τον Μπόμπολα για τη συμμετοχή του σε ιδιωτική εταιρεία στοιχημάτων γράφοντας χαρακτηριστικά: «Οι τράπουλες, οι ρουλέτες, τα ζάρια, τα στοιχήματα μπορούν να διαλύσουν οικογένειες και να εκθεμελιώσουν κοινωνίες». Μάλιστα, για να τεκμηριώσει την άποψή του περί σκανδάλου στην προσωρινή αδειοδότηση των ιδιωτικών στοιχηματικών εταιρειών, σημειώνει: «Ενώ ο κρατικός ΟΠΑΠ καθυστερούσε την ανάπτυξή του εν ονόματι της αποκρατικοποίησής του εμφανίστηκαν στον ελληνικό χώρο διεθνείς πειρατές του τζόγου. Περισσότερες από 20 επιχειρήσεις στοιχήματος άρχισαν να λειτουργούν στη χώρα μας εκμεταλλευόμενες την έλλειψη επαρκούς νομικού πλαισίου για τον έλεγχο, την τιμωρία και την αποτροπή του παράνομου τζόγου. Τι έπραξαν οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα; Αντί να πατάξουν την παρανομία εξέδωσαν 24 προσωρινές άδειες για τη λειτουργία προσωρινού τζόγου". Και καταλήγει: "Υποθέτουμε ότι οι 24 πρώτοι παράνομοι που έλαβαν ως δώρο την προσωρινή άδεια, θα διεκδικήσουν ως προνόμιο το θράσος τους με το οποίο απέκτησαν την προσωρινή άδειά τους. Αποτελεί ντροπή για το κράτος αυτή η κατάσταση».

Στην επίθεση Ψυχάρη απάντησε χθες -εξίσου σκληρά και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για αυτόκλητους συνηγόρους ακόμη και για εξαγορά- ο Μπόμπολας μέσω του «Έθνους της Κυριακής». Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο «Οι κήνσορες» ο ιδιοκτήτης του Πήγασου σημειώνει: «Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σε παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με εμφανή στόχο να προασπίσουν την «κοινωνία» και τα «χρηστά ήθη» από την «αμαρτία του τζόγου». «Αυτά εμφανώς. Διότι αφανώς οι επιδιώξεις είναι αλλότριες. Και διαφανείς για τους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ. “Τζογάρουν” με την προάσπιση ενός μονοπωλίου που αναδεικνύεται σε τέρας. Το οποίο με την τεράστια οικονομική (και άλλη...) δύναμη που διαθέτει, μπορεί – κάτω από το τραπέζι – να εξασφαλίζει συμμαχίες και χειραγωγήσιμους φίλους. Αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η δύναμη του τέρατος είναι ικανή να ενσωματώνει και ανα εξαγοράζει σε κάποιες περιπτώσεις αυτόκλητους συνηγόρους. Οι οποίοι a la carte προσφέρουν τις υπηρεσίες τους". Και το άρθρο καταλήγει: «Το πρόβλημα είναι προφανώς μεγαλύτερο. Προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα και στη Δημοκρατία; Ασφαλώς όχι. Πρώτον, διότι γνωρίζουν. Και δεύτερον, γιατί η Δημοκρατία ούτε ανέχεται, ούτε μπορεί να εκκολάπτει τέρατα. Τα οποία στη συνέχεια αδιαφανώς μπορεί να την τραυματίσουν. Ακόμη και να την κατασπαράξουν...».

Οι χαρακτηρισμοί, ένθεν κακείθεν, είναι πρωτοφανείς και απαράδεκτοι. Το ίδιο και τα υπονοούμενα, οι κεκελυμένες απειλές και τα "μηνύματα". Και δεν μπορεί παρά να προβληματίσουν όχι μόνον τους πολίτες, αλλά και τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέχρι την Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Και ανάλογα να δράσουν. Και να δράσουν τώρα. Οι καταγγελίες και από τις δύο πλευρές είναι βαρύτατες καθώς περιγράφουν έναν βούρκο στον οποίον ο δημόσιος βίος δεν πρέπει να βυθιστεί.

Κι αν η καταγγελία Ψυχάρη για παράνομη αδειοδότηση των στοιχηματικών εταιρειών, που αποτελεί, όπως ο ίδιος γράφει, «ντροπή για το κράτος», πρέπει να ερευνηθεί μία φορά, η καταγγελία Μπόμπολα για το «τέρας» (δηλαδή για τον ΟΠΑΠ γιατί σ' αυτόν αναφέρεται) που «χειραγωγεί και εξαγοράζει κάτω από το τραπέζι συμμάχους και φίλους» πρέπει να ερευνηθεί δυο και τρεις φορές επειδή, σύμφωνα με τον Μπόμπολα,«μπορεί να τραυματίσει ακόμη και να κατασπαράξει τη Δημοκρατία». Με τη Δημοκρατία όμως δεν παίζουμε. Δεν μπορεί να καταστεί ο «βάτραχος» που θα την πληρώσει στον πόλεμο που κάνουν τα «βουβάλια». Το λόγο πλέον έχει η Βουλή, η Δικαιοσύνη, αλλά και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία που πρέπει να ψάξουν τα πάντα. Εξ υπαρχής, ενδελεχώς και για όλους. Να αποκαλύψουν τις «βρωμιές» που έγιναν και γίνονται. Και να τις καθαρίσουν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εμείς στο matrix24, με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην έρευνα. Καλούμε κι άλλα Μέσα, ηλεκτρονικά και έντυπα, να το κάνουν. Θα μπορούσαμε και να συντονιστούμε. Θα ήταν καλό να σχηματιστεί ένας φορέας, όπως αυτός του Luxembourg Leaks, που θα αρχίσει να ψάχνει αυτό και άλλα "βρώμικα" θέματα που πληγώνουν την Ελλάδα. Ένα Greece Leaks. Μια τέτοια προσπάθεια ενδεχομένως να γίνει και η μαγιά για να ξαναβρεί η ελληνική δημοσιογραφία τη χαμένη της τιμή και το ζυμωτήριο για να φτιαχτούν νέες εκδοτικές προσπάθειες που θα αντικαταστήσουν τους παλιούς ισχυρούς ομίλους που, λόγω κρίσης και διαπλοκής, είναι διασωληνωμένοι στην εντατική. Έχω δε τη γνώμη πως όχι μόνον οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι υγιείς επιχειρηματίες πρέπει να επενδύσουν σε μια τέτοια προοπτική. Η κρίση είναι και ευκαιρία. Όχι μόνον γιατί οι μεταμορφισμοί είναι αντιπαραγωγικοί, αλλά επειδή κάτι πραγματικά νέο, αυθεντικό και καινοτόμο μπορεί να αποβεί επωφελές για όλους...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Giorgos 17:51 10/11/2014

    Καλά τα λες και μπράβο σου, αλλα γιατι τους σφαζεις με το μπαμπακι και όχι στο γόνατο. Φελνίκο γίνε πιο επιθετικός και ωμός. Μόνον έτσι καταλαβαίνουν

  2. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια…ακόμα και στους μεγαλοκαρχαρίες. Το σύστημα που κινεί τα νήματα τόσα χρόνια στη χώρα αποκαλύπτεται. Για να βλέπει ο ελληνικός λαός ποιοί είναι αυτοί που στήριξαν την πολιτική του Μνημονίου και καταφέρθηκαν εναντίον όλων των κοινωνικών ομάδων που τόλμησαν να αντιδράσουν στις πολιτικές αυτές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.