ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters

Μέτρα για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα ζήτησε το Eurogroup- Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα

Την επιτάχυνση της αξιολόγησης της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι ομόλογοί του στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το Reuters, πιέζοντας για τη λήψη των μέτρων που θα επιτρέψουν στα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να επανέλθουν στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, εξετάζονται τρία μέτρα για την επόμενη μέρα από το μνημόνιο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, στην ελληνική πλευρά ασκήθηκαν πιέσεις ώστε να ληφθούν μέτρα  που είναι απαραίτητα για την επιστροφή των κλιμακίων  του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup, εξετάζει τρία σενάρια για την επόμενη μέρα της απεμπλοκής της Ελλάδας από το μνημόνιο:

Νέα πιστωτική γραμμή

Προβλέπει επιστροφή του ποσού των 11 δισ. ευρώ στον EFSF. Στην συνέχεια η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για μια Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) στο διάδοχο σχήμα του EFSF, τον ESM.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υποστηρίξει ότι δεν βρίσκεται πλέον στο τρέχον πρόγραμμα και θα δώσει τη δυνατότητα στην ευρωζώνη να αυξήσει το ποσό των 11 δισ. αν χρειαστεί και πάντα υπό όρους. Ωστόσο η ένταξη στη γραμμή ECCL σημαίνει και υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης, κάτι που κρίνεται ως «πολιτικά ευαίσθητο» για την Ελλάδα καθώς τα προηγούμενα μνημόνια περιλάμβαναν λεπτομέρειες των μέτρων λιτότητας τις οποίες απαίτησαν οι δανειστές και θεωρήθηκαν «απώλεια ανεξαρτησίας» από τους Έλληνες.

Η επιλογή αυτή απαιτεί πέντε εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και προϋποθέτει τους πιο αυστηρούς όρους καθώς η γραμμή ECCL θα μπορεί να ακυρωθεί αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα πάντα με το Reuters, η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί ένα νέο, πλήρες πρόγραμμα διάσωσης (fully-fledged bailout).

Παράταση και αλλαγή χρήσης του ποσού

Η επιλογή αυτή χρειάζεται τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και προβλέπει ότι τα 11 δισ. του ΤΧΣ θα παραμείνουν διαθέσιμα και μετά το 2014 και θα επιτραπεί ύστερα από τροποποίηση των σχετικών εγγράφων να χρησιμοποιηθούν και για την εξυπηρέτηση του χρέους εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα κεφάλαια θα αποτελέσουν ένα μαξιλάρι για την Ελλάδα αλλά με ανώτατη οροφή τα 11 δισ. ευρώ.

Το EFSF θα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογά του δίνοντας μετρητά στην Ελλάδα αν αυτή πετύχει τους συμφωνημένους στόχους. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει η ανάγκη υπογραφής ενός νέου μνημονίου. Αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους, δεν θα πάρει τα χρήματα, αλλά το ποσό θα παραμένει στην άκρη για να αξιοποιηθεί όποτε επιτευχθούν οι στόχοι.

Η Κομισιόν θα ελέγχει τις μεταρρυθμίσεις ενώ ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πρέπει να διευκρινιστεί. Το ΔΝΤ θα έχει στην καλύτερη περίπτωση ρόλο «παρατηρητή», κάτι που αρκετές χώρες της ευρωζώνης δεν θεωρούν αρκετό. Παραλλήλως η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει, αν η συμφωνία είναι αρκετή ώστε να είναι επιλέξιμοι οι ελληνικοί τίτλοι για το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας μέσω αγοράς ομόλογων (OMT).

Επέκταση του μνημονίου

Η τρίτη επιλογή είναι η επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου από 6 έως 15 μήνες και θα χρειαστεί διάστημα 2-3 εβδομάδων για να υπάρξει επίσημη έγκριση. Αυτό θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα ώστε να επιτύχει τα υπάρχοντα προαπαιτούμενα και να λάβει το 1,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης η οποία υπάρχει κίνδυνος να χαθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούν τότε να συμφωνήσουν σε αλλαγή του σκοπού χρήσης των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ αφού πρώτα επιστρέψουν στον EFSF στα τέλη του έτους πάνω στη βάση της χρονικής επέκτασης του μνημονίου κατά ένα έτος. Η επιστροφή των κεφαλαίων στο EFSF θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας.

Ο ρόλος και ο βαθμός εμπλοκής του ΔΝΤ θα έπρεπε να αποφασιστεί, αλλά ταυτόχρονα θα ήταν εφικτό το πρόγραμμα να μην ονομαστεί μνημόνιο αλλά επιστολή προθέσεων. Αυτή όμως η επιλογή θα είχε το στίγμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε μνημόνιο.

 

Στήριξη

Σημειώνεται πως ο ο επικεφαλής της Ευρωζώνης , Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως «Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της Ευρωζώνης, να βοηθήσει».

«Αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο» υπογράμμισε.

Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε το θετικό αποτέλεσμα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι προβλέπεται επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη «έπειτα από έξι δύσκολα χρόνια».

«Επίσης ενημερωθήκαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα ένα πακέτο επιπλέον μέτρων, ωστόσο, αν και πρόκειται για μια αξιοσημείωτη πρόοδο, πρέπει να γίνουν περισσότερα» είπε και υπογράμμισε πως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συζήτηση που θα αφορά και τη νέα φάση που θα ακολουθήσει τη λήξη του προγράμματος, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσον αφορά στο ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, είπε πως υπάρχει ισχυρή στήριξη για τη χορήγηση μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), αλλά διευκρίνισε πως είναι κάτι που θα καθοριστεί σε σχέση με τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης.

Ωστόσο ο Ντέισελμπλουμ δεν ξεκαθάρισε το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ  στη νέα φάση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.