ΚΟΣΜΟΣ

Tα Χριστούγεννα του ...φόβου

Οι Αυστραλοί ζουν με το άγχος μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της αστυνομίας ότι «Όλα είναι υπό έλεγχο και οι πολίτες θα πρέπει να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα κανονικά», οι Αυστραλοί θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα με τον φόβο μιας ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης. Και έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται έτσι.

Δύο νέοι άνδρες συνελήφθησαν σήμερα στο Σίδνεϊ σε μια «επιχείρηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο ένας απ' αυτούς, ο Σαλάϊμαν Καλίντ, 20 ετών, είχε στην κατοχή του έγγραφα με σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Το όνομα του άλλου άνδρα, που είναι 20 ετών, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα για νομικούς λόγους. Οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν. Και οι δυο δεν ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ ο συνήγορός τους δήλωσε πως «ίσως έκανε λάθος η αστυνομία, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν».

Οι συλλήψεις τους έγιναν μία εβδομάδα αφότου ο 50χρονος ιρανικής καταγωγής Μαν Χάρον Μονίς εισέβαλε σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ και με την απειλή όπλου κράτησε επί 16 ώρες ομήρους 17 ανθρώπους. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο ύποπτος τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά αστυνομικών. Προχθές προφυλακίστηκε η ομογενής σύζυγός του Μονίς, Αμίρα Δρούδη γιατί κρίθηκε επικίνδυνη.

aussie1

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Άμποτ, δήλωσε χθες ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν καταγράψει -μέσω υποκλοπών- αυξημένα επίπεδα «τρομοκρατικής φλυαρίας» μετά το περιστατικό ομηρείας στο Σίδνεϊ. "Εφιστώ την προσοχή των πολιτών στο γεγονός ότι το επίπεδο του τρομοκρατικού κινδύνου παραμένει υψηλό και με αυτό το επίπεδο είναι πιθανή μία επίθεση" είπε ο 'Αμποτ.

Για την ώρα πάντως δεν έχει αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει την παρουσία της κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε σημαντικές τοποθεσίες, όπως το λιμάνι του Σίδνεϊ, όπου βρίσκεται η Όπερα. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται και στις άλλες αυστραλιανές πόλεις.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Νέα Νότια Ουαλία Τζον Ρόμπερτσον παραιτήθηκε έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε όταν έγινε γνωστό ότι είχε υπογράψει επιστολή υποστήριξης ώστε ο Μονίς να έχει πρόσβαση στα παιδιά του στο πλαίσιο της διαμάχης που είχε με τη δεύτερη σύζυγό του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.