ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ακατανόητοι νόμοι και εγκύκλιοι εξοργίζουν τους φορολογούμενους

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα τα χρόνια των μνημονίων η φορολογική διοίκηση φαίνεται να τα έχει χαμένα. Εκδίδονται χιλιάδες διευκρινιστικοί εγκύκλιοι οι οποίες σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι κατανοητές. Είναι ενδεικτικό ότι για να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων χρειάστηκαν τρεις τροπολογίες μετά τη ψήφιση του νόμου και δύο αποφάσεις. Ακόμα και οι αποφάσεις που εκδόθηκαν ήταν δυσνόητες για τις εφορίες που ζητούσαν πρόσθετες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε και με το νόμο για το φόρο υπεραξίας ακινήτων. Χρειάστηκαν αλλαγές στις διατάξεις του νόμου, ενώ η τελευταία διευκρινιστή εγκύκλιος όχι μόνο ήταν ακατανόητη αλλά και γραφειοκρατική. Και όλα αυτά για να εισπραχθούν από το φόρο υπεραξίας ακινήτων το 2015 περί τα 5 εκατ. ευρώ. Και ξαφνικά πριν μερικές μέρες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού ταλαιπώρησε ιδιοκτήτες ακινήτων, συμβολαιογράφους και λογιστές αποφάσισε να αναστείλει το νόμο για δύο χρόνια!

Και όταν η φορολογική διοίκηση δεν ταλανίζει τους φορολογούμενους έρχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να το πράξει. Οπως έκανε πρόσφατα με τους απόστρατους αξιωματικούς. Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων κ. Χρ.Σταικούρας είχε ανακοινώσει ότι (μετά την απόφαση του ΣτΕ), οι αποδοχές των αποστράτων θα αναπροσαρμοσθούν στο 50% των αποδοχών του Ιουλίου του 2012 (της διαφοράς). Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών βρήκε άλλους νόμους μεταγενέστερους και τελικά το ποσό που επιστράφηκε στους αποστράτους ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Η ανερμάτιστη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που εξοργίζει τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Αυτό που θέλουν είναι να ακολουθείται μία σταθερή πολιτική προκειμένου ο καθένας να κάνει τον δικό του προυπολογισμό. Κάτι που είναι ανέφικτο με τις συνεχείς αλλαγές στη φορολογία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deloitte φορολογούμενοι και επιχειρήσεις είναι όμηροι της πολυδαίδαλης φορολογικής νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην Ευρώπη προκύπτει ότι η αβεβαιότητα προκαλείται από τις συχνές αλλαγές στη νομοθεσία στην Ελλάδα η ασάφεια και οι ελλιπείς οδηγίες της φορολογικής διοίκησης δημιουργούν τη φορολογική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 92,3% των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει φορολογική αβεβαιότητα στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους οι επιχειρήσεις. Οι δύο κύριες αιτίες φορολογικής αβεβαιότητας είναι οι «ασαφείς, αντιφατικές ή ελλιπείς οδηγίες των Φορολογικών αρχών» και δευτερεύοντος οι «συχνές αλλαγές στη νομοθεσία».
Όλα αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.