ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για νομοθετική λύση

Απεργία δίψας ξεκίνησε σήμερα ο Ρωμανός - Βραχιολάκι προτείνει ο Αθανασίου

Ο Νίκος Ρωμανός προχώρησε τελικά σε απεργία δίψας από το πρωί, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του Φ. Ραγκούσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φυλακισμένος απεργός πείνας θεωρεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που του έχουν προταθεί, με αποτέλεσμα το αίτημα του νεαρού κατάδικου για παρακολούθηση των μαθημάτων του στο ΤΕΙ Αθήνας να παραμένει ανικανοποίητο. Δεν αλλάζει στάση ο Αθανασίου, ο οποίος ωστόσο κατέθεσε πρόταση στη Βουλή για ηλεκτρονική παρακολούθηση με βραχιολάκι, όπου σήμερα γίνεται ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων.

Και απεργία δίψας άρχισε από το πρωί ο Νίκος Ρωμανός, όπως δήλωσε ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης. Λόγω της σωματικής καταβολής του δεν έχει ο ίδιος τη δύναμη να γράψει κείμενο, και μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμά του, ανέφερε ο κ. Ραγκούσης. Σημείωσε ότι ο Ν. Ρωμανός από το πρωί δεν έχει λάβει κανένα υγρό και συνεχίζει να μην δέχεται ορό, ενώ η κατάσταση της υγείας του έχει πλέον άμεσο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο. «Η πολιτεία οφείλει να δώσει τη λύση που υπάρχει», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Εχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δεν έκανε αποδεκτή σχετική τροπολογία που υπέβαλλαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές η οποία ανέφερε (μεταξύ άλλων) ότι «σε περίπτωση διαφωνίας του αρμοδίου Συμβουλίου για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενο επιτυχόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από γνώμη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακής (ΚΕΣΦ), μπορεί να χορηγήσει την άδεια με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του». Νέα τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γιάννη Πανούση από τη ΔΗΜΑΡ, την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

Το απόγευμα της Τρίτης περίπου 500 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για την απόρριψη της τροπολογίας της αντιπολίτευσης. Πάντως έως και αργά το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Βουλή προσπάθειες για την εύρεση λύσης με βάση σχετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Στις 12:00 η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου από την πλευρά του ανέφερε χθες ότι είναι ανοιχτός να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές μέχρι σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι. Η βελτιωτική αλλαγή που κατέθεσε σήμερα είναι να ισχύσουν εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους φοιτητές με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι). Η προηγούμενη τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης είχε δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ την επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεση ρητή νομοθετική λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είχε επισημάνει και το ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων έκαναν έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αποκλείει οποιαδήποτε παρερμηνεία και να διασφαλίζει ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με βραχιολάκι θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού. Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι κατατέθηκαν πέντε παρεμφερείς τροπολογίες και προτάσεις με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού. «Κανείς δεν θέλει να πάθει τίποτα κανένας άνθρωπος, ιδιαίτερα ο νεαρός κρατούμενος», τόνισε ο Χ. Αθανασίου. «Θέλει μελέτη το ζήτημα. Θα μελετήσω τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, δεν έχω καμία αντίρρηση. Μέχρι αύριο έχουμε το περιθώριο να τις συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.