ΚΟΣΜΟΣ

Είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου

Μπαγκλαντές: Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο πρώην υφυπουργό της στρατιωτικής κυβέρνησης

Σε θάνατο καταδίκασε δικαστήριο του Μπαγκλαντές έναν πρώην υφυπουργό της στρατιωτικής κυβέρνησης, αφού τον έκρινε ένοχο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο 73χρονος Σάγεντ Μοχάμαντ Καϊσάρ κρίθηκε ένοχος για ακρότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν, πριν από τέσσερις δεκαετίες και πλέον.

Ο πρώην υφυπουργός κρίθηκε ένοχος για τις 14 από τις 16 κατηγορίες οι οποίες των βάρυναν, συμπεριλαμβανομένων αυτών της γενοκτονίας, του βιασμού, της εκβίασης, των εμπρησμών και των βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, το 1971, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

«Οι πληγές του βιασμού είναι μεγαλύτερες από τις πληγές που προκαλούν οι σφαίρες», είπε ο εισαγγελέας μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Ο πρώην υφυπουργός, που δεν έκανε κανένα σχόλιο, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες ενώ ο δικηγόρος του τόνισε ότι θα ασκήσει έφεση, κρίνοντας ότι η απόφαση δεν είναι «σωστή».

Το σημερινό ανεξάρτητο Μπανγκλαντές έγινε μέρος του Πακιστάν, στο τέλος της βρετανικής κυριαρχίας το 1947, αλλά αποσχίστηκε μετά την ένοπλη σύρραξη μεταξύ των εθνικιστών του τότε Ανατολικού Πακιστάν, τους οποίους υποστήριξε η Ινδία, και των πακιστανικών δυνάμεων. Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν.

Συνολικά έως τώρα το δικαστήριο που ξεκίνησε την εκδίκαση των υποθέσεων το 2010 έχοντας την υποστήριξη της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα έχει καταδικάσει 15 κατηγορούμενους εκ των οποίων τους 13 σε θάνατο. Ένας εξ αυτών έχει ήδη εκτελεστεί. Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει ότι το δικαστήριο δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα κάτι που αρνείται η κυβέρνηση, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοί της, όπως η Μπέγκουμ Χαλέντα Ζία και το Τζαμαάτ-ι-Ισλάμι, την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη εναντίον τους.

Τον Σεπτέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο μετέτρεψε σε ισόβια κάθειρξη την ποινή του θανάτου που είχε επιβληθεί σε έναν από τους ηγέτες του κινήματος των ισλαμιστών, τον Ντελαβάρ Χοσέιν Σαγίντι.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του δικαστηρίου και των αποφάσεων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ισλαμιστές ακτιβιστές του κόμματος Τζαμαάτ-ι-Ισλάμι, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ορισμένες παρατάξεις στο Μπαγκλαντές, συμπεριλαμβανομένης της Τζαμαάτ-ι-Ισλάμι, αντιτάχθηκαν στη ρήξη με το Πακιστάν, αλλά το κόμμα αρνείται τις κατηγορίες ότι ηγετικά του στελέχη διέπραξαν ακρότητες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.