ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Το Δημόσιο στραγγίζει τη ρευστότητα

Κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ έχει αντλήσει το δημόσιο μέσω των εντόκων.

Ρευστότητα άνω των 10 δισ. ευρώ έχει απορροφήσει από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας. Πρόκειται για πόρους που αν είχαν διοχετευθεί στην οικονομία, μέσω δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα είχαν επιταχύνει τον βηματισμό της οικονομίας και την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα καθώς ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης έχει ήδη προαναγγείλει ότι το δημόσιο θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις εντόκων προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών του αναγκών, έχει προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 15 δισ. ευρώ η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές στις τελευταίες 3 δημοπρασίες εντόκων δεν συμμετείχαν καθόλου ξένες τράπεζες λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στο πολιτικό σκηνικό και του κινδύνου πρόωρων εκλογών. Από τα 15 δισ. ευρώ εντόκων οι εγχώριες τράπεζες, βάσει του μνημονίου, μπορούν να αξιοποιούν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ μέχρι ποσού 3,5 δισ. ευρώ, κάτι που ήδη έχουν κάνει. Δηλαδή κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ, που το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να διοχετεύσει για την χρηματοδότηση της οικονομίας, έχουν απορροφηθεί από το δημόσιο.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι όπως είναι φυσικό η αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων στερεί πόρους από την οικονομία και υπογραμμίζουν ότι αν είχε υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για τον δραστικό περιορισμό των εντόκων γραμματίων τότε είναι πολύ πιθανό να είχαμε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης. Σημειώνεται ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου της εφετινής χρονίας διαμορφώνεται στο -3,8%. Είχε προηγηθεί μείωση του υπολοίπου δανείων κατά 3,9% το 2013, κατά -4% το 2012 και κατά -3,2% το 2011.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο και νέων εκδόσεων εντόκων, λόγω της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι ασφαλώς θα κάνουν όλα όσα πρέπει για να βοηθήσουν στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου ωστόσο επισημαίνουν ότι οι αντοχές είναι περιορισμένες, δεδομένων των συνθηκών ρευστότητας. Υπενθυμίζουν ότι τον Μάρτιο η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον τις εγγυήσεις που είχε παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο για την στήριξη των τραπεζών (Νόμος Αλογοσκούφη), συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η ρευστότητα που έχει αντληθεί με βάση τις εγγυήσεις αυτές θα περάσει σε καθεστώς ELA.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.