ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Σαμαράς στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο

Στις 25 Ιανουαρίου οι εκλογές

Άκαρπη απέβη  και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες κάλπες στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ αύριο αναμένεται να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς του στο διάστημα, που απομένει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, να διατηρήσουν τη σταθερότητα, καθώς ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει απερίσπαστος για το μέλλον του. «Καμία χαλάρωση δεν επιτρέπεται, το σωστό θα δικαιωθεί στις εκλογές και το λάθος θα πληρωθεί τώρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Οι πρόωρες εκλογές είναι μεγάλη περιπέτεια αλλά δική μας δουλειά είναι να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει απερίσπαστος για το μέλλον του στην πιο αποφασιστική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένω όλοι να κάνετε τη δουλειά σας με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα, τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως  η Ελλάδα είναι πολύ κοντά είτε να διασωθεί για πάντα είτε να μπει ξανά σε πρωτόγνωρη περιπέτεια. Αν ο λαός επιλέξει σωστά τότε ο λαϊκισμός θα ηττηθεί μια για πάντα.

Το ξέρει ο κόσμος και γι αυτό είναι εύκολο από τη μεγάλη περιπέτεια των πρόωρων εκλογών στην οποία έσυραν τον τόπο να προκύψει η μεγαλύτερη ήττα τους. Η μεγαλύτερη ήττα του λαϊκισμού στην Ελλάδα. Και αυτή θα είναι η πραγματική λύτρωση της χώρας από εδώ και μπρος, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Η τρίτη ψηφοφορία

Στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές ενώ παρών δήλωσαν 132.

Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα - ενώ «παρών» δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές - με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας, τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής), και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης.

«Παρών» σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα, δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλετές της ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα.

Την εκλογική διαδικασία επισκίασαν οι χρυσαυγίτες βουλευτές, που με φωνές και αποδοκιμασίες προκάλεσαν σκηνές ντροπής στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Τι ακολουθεί

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.

Πρώτο μέλημα της νέας Ολομέλειας μετά την ορκωμοσία της, θα είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας - αρχικά με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με πλειοψηφία 151 βουλευτών (δεύτερη ψηφοφορία), ή σχετική πλειοψηφία (τρίτη ψηφοφορία).

Κατά το Σύνταγμα, ο Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την αντικατάστασή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.