ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ευτυχώς είμαστε νοήμονες!

Ας υποθέσουμε ότι τελικά θα εκλεγεί πρόεδρος. Τι θα γίνει; Κάποιοι που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θα πανηγυρίσουν ότι η πολιτική σταθερότητα διατηρείται και ότι η οικονομία θα μπορέσει να επανέλθει σε ανοδική πορεία. Άλλοι που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση θα πουν ότι με την εκλογή θα συνεχιστούν οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Άλλοι, που βλέπουν παντού σκιές και φαντάσματα θα πουν ότι δεν έχει καμία σημασία γιατί όλο το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος η κυβέρνηση θα πει ότι οι βουλευτές εκβιάστηκαν και η χώρα –αν οι εκλογές οδηγήσουν την αντιπολίτευση στην εξουσία- θα εισέλθει σε μια τεράστια περιπέτεια. Η αντιπολίτευση θα πανηγυρίσει ότι η περιπέτεια της χώρας τελειώνει και με ανανεωμένη λαϊκή εντολή η νέα κυβέρνηση θα τερματίσει το μνημόνιο και θα βγάλει την χώρα από την κρίση. Και πάει λέγοντα

Με άλλα λόγια ότι και να γίνει, όχι μόνο στο θέμα της εκλογής προέδρου αλλά στα πάντα, εμείς οι άνθρωποι, χάρη στην νοημοσύνη μας, θα βρούμε τις αιτίες και τους λόγους. Τα πάντα, αφού συμβούν, έχουν πεντακάθαρο νόημα και τα καταλαβαίνουμε πλήρως. Πολιτικοί, επιστήμονες, αναλυτές, δημοσιογράφοι και όλοι μα όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια εκπληκτική ικανότητα να δίνουμε εξηγήσεις και ερμηνείες για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας. Να βρίσκουμε νόημα, λόγους και αιτίες για όλα αυτά που συμβαίνουν.

Αυτό γίνεται διότι ο εγκέφαλος απεχθάνεται την αταξία και δεν ανέχεται το άγνωστο. Είναι «σχεδιασμένος» να συνδέει τα γεγονότα και να «καταλαβαίνει» τις καταστάσεις.  Έτσι παντού και πάντα, σε κάθε περίπτωση, θα βρει το νόημα και θα κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις ώστε να φαίνεται ότι τα γεγονότα συνδέονται. Ακόμα και αν δεν συνδέονται. Εκ των υστέρων τα πάντα βγάζουν νόημα. Σε ένα κλασικό πείραμα, οι συμμετέχοντες άκουγαν μουσική και ταυτόχρονα έβλεπαν χριστουγεννιάτικα λαμπάκια να αναβοσβήνουν. Οι περισσότεροι έκαναν, λοιπόν, το λάθος να θεωρούν ότι αυτά τα δύο ήταν συγχρονισμένα.

Όπως σημειώνει ο αμερικανός δημοσιογράφος Robert Wright ο εγκέφαλος θυμίζει έναν πολύ καλό δικηγόρο: υπερασπίζεται με πάθος και ισχυρά επιχειρήματα όποια συμφέροντα και αν κληθεί να υπερασπιστεί. Ακριβώς όπως ο καλός δικηγόρος ο ανθρώπινος εγκέφαλος θέλει την νίκη όχι την αλήθεια. Όταν οι πληροφορίες φτάσουν στο συνειδητό νου, ο εγκέφαλος αυτός ο μέγας παντογνώστης, θα αναλάβει να βγάλει νόημα από αυτές. Τα γεγονότα  δεν είναι παρά λεπτομέρειες στη συνολική αφήγηση!

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας των βιβλίων : «Το Άδοξο Τέλος – Η μετέωρη πορεία, η συντριβή και η αναγέννηση των Ελληνικών Τραπεζών» (2013), και, «Η Άνοδος και η Πτώση του Homo Economicus – Ο μύθος του ορθολογικού ανθρώπου και η χαοτική πραγματικότητα» (2012). (Αμφότερα, εκδόσεις Παπαδόπουλος)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.