ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται από τον Κάρολο Παπούλια

Έκθεση για τα «100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ 1914- 2014»

Tην έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914- 2014» εγκαινιάζει το πρωί της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

H έκθεση εγκαινιάζεται στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ την ίδια ημέρα που, εκατό χρόνια πριν, στις 14 Δεκεμβρίου του 2014, υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Ενώσεως από μια χούφτα δημοσιογράφους της εποχής κάτω από αντίξοες, για τον τόπο, συνθήκες, για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που υπογράφεται από το ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, πρόκειται για μια εκδήλωση που καλύπτει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας, με έργα και ντοκουμέντα από τη συλλογή και το αρχείο της Ενώσεως, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση αναπτύσσεται πάνω σε τέσσερις άξονες:

- Το δημοσιογραφικό έργο, που υπηρετούν τα μέλη της Ενώσεως, οι άνθρωποι και οι σπουδαίες προσωπικότητες.

- Οι πρωτοβουλίες και η εξέλιξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

- Οι τέχνες και ο πολιτισμός, που γεννιέται και αναπτύσσεται μέσα από το έργο της Ένωσης.

- Η αδιάλειπτη και συνεχής συμβολή των δημοσιογράφων στους αγώνες της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Παρουσιάζονται πορτρέτα δημοσιογράφων- λογίων, σημαντικά πνευματικά έργα των οποίων είδαν πρωτίστως το φως σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης, παρουσιάζονται έργα τέχνης -δάνεια στην ΕΣΗΕΑ- σύγχρονων καλλιτεχνών, αλλά και ιδιωτικών και δημοσίων φορέων που παραχωρήθηκαν ειδικά για την έκθεση.

Περιλαμβάνονται επίσης οπτικοακουστικά έργα τα οποία δημιουργήθηκαν για την ιστορική βιβλιοθήκη και το πολύτιμο αρχείο της ΕΣΗΕΑ, καθώς και ντοκιμαντέρ για το έργο του δημοσιογράφου, την ιστορία της είδησης αλλά κι ένα χρονικό που καταγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΑ. Η εικόνα του δημοσιογράφου όπως έχει καταγραφεί στον κινηματογράφο αποτελεί ένα κομμάτι της έκθεσης. Αποτυπώνονται, επίσης, οι διεκδικήσεις αλλά και η κρίση που πλήττει το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Η επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, είναι του Χάρη Καμπουρίδη και της Θεοδώρας Πασαχίδου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.