ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητά νέα μέτρα...

Έκθεση σοκ της τρόικας

Μείωση δαπανών στο ασφαλιστικό, εισοδηματικά κριτήρια για τις 100 δόσεις, κάλυψη δημοσιονομικού κενού στις απαιτήσεις των δανειστών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά».Πίεση για εργασιακά, πτωχευτικό δίκαιο και μεταρρυθμίσεις. ECCL και μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε «προληπτικό» εισηγείται η Αθήνα.

Ολιγόλογη αλλά σαφής ως προς το τι ζητά από την Αθήνα για να κλείσει τη διαπραγμάτευση είναι η τρόικα στην έκθεση που ετοίμασε και στάλθηκε στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της δίμηνης παράτασης.«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό απαιτεί βήματα σε δομικά ορόσημα και άλλους βασικούς όρους του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ποιότητα και η αξιοπιστία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η τρόικα σημειώνει ότι «σε γενικές γραμμές, οι ελληνικές αρχές έχουν εμφανίσει σημαντική πρόοδο, αν και μια σειρά σημαντικών ζητημάτων μένει να διευθετηθούν για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση». Παράλληλα όμως καθιστά σαφές ότι:

* Επιμένει στο δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να κλείσει με μέτρα, 1,8 δισ. ευρώ

* Εξακολουθεί να ζητά εισοδηματικά κριτήρια για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

* Συνεχίζει να πιέζει στο ασφαλιστικό για τον περιορισμό των δαπανών, τη σύνδεση εισφορών-απολαβών και την σταδιακή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

* Ζητά αλλαγές στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο και επιμένει στην εξέταση του θέματος των ομαδικών απολύσεων

* Ολική ανατροπή στο πτωχευτικό δίκαιο

Η έκθεση της τρόικας συνοδεύεται από την επιστολή της Αθήνας, η οποία φέρει την υπογραφή του Γκίκα Χαρδούβελη, με την οποία ζητείται η έγκριση της παράτασης του Μνημονίου. Στην συγκεκριμένη επιστολή η Ελλάδα ζητά για την επόμενη μέρα την ένταξη στον μηχανισμό προληπτικής στήριξης (ECCL) για διάστημα 12 μηνών. Παράλληλα μιλά για «παράλληλη σχέση με το ΔΝΤ με προληπτική βάση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.