ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Φορολογικό σοκ το 2015 για όσους εισπράτουν ενοίκια, μισθωτούς με μπλοκάκι και αμοιβές φοιτητών

Εξωπραγματικά ποσά φόρων θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων και εργαζόμενοι με "μπλοκάκια", οι οποίοι φέτος απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα καθώς επίσης και χιλιάδες φοιτητές και άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι απασχολήθηκαν φέτος περιστασιακά σε κάποια δραστηριότητα εισπράττοντας πενιχρά ποσά αμοιβών. Τα έσοδά τους θα θεωρηθούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογηθούν αναλόγως γράφει το money-money.gr.

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) προβλέπει για όλες αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων ένα απίστευτα επαχθές καθεστώς φορολόγησης, σύμφωνα με το οποίο ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με εξοντωτικούς συντελεστές φόρου 26% έως 40,3%.
Ειδικότερα, με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ισχύουν οι ακόλουθες επαχθείς ρυθμίσεις:
1) Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια: Σε κάθε περίπτωση φορολογούμενου ο οποίος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει εισπράξει πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων και δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, τότε εφόσον το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων ενοικίων, δηλαδή το πραγματικό του εισόδημα, είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί του τεκμαρτού κι όχι επί του πραγματικού εισοδήματος.
Στην περίπτωση αυτή, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με συντελεστή 11% μέχρι το ύψος του πραγματικού εισοδήματος και με συντελεστή 26% επί του ποσού της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Κι αυτό διότι η πρόσθετη αυτή διαφορά θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με τον συντελεστή 26% που προβλέπεται για το εισόδημα αυτής της κατηγορίας.
Επιπρόσθετα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και προσαύξηση (προκαταβολή) 55% επί του ήδη εξοντωτικού κύριου φόρου εισοδήματος. Συνολικά, δηλαδή, θα κληθούν κι αυτοί να πληρώσουν φόρο έως και 40,3% επί ενός τεκμαρτού – μη πραγματικού – εισοδήματος.
Μισθωτοί που εργάζονται ταυτόχρονα και ως αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» αλλά εισπράττουν χαμηλά ποσά. Για όσους φορολογούμενους είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα και με έσοδα από «μπλοκάκια», τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.
 Δείτε αναλυτικά τι ισχύει με παραδείγματα για μισθωτούς με μπλοκάκι και για τις περιστασιακές αμοιβές φοιτητών, ανέργων κ.λπ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.