ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις και προβληματισμός

Κλείνει η Google News στην Ισπανία

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού και τεχνολογίας, Google ανακοίνωσε ότι προχωρά στο κλείσιμο της υπηρεσίας παροχής διαδικτυακών ειδήσεων, την γνωστή Google News, στην Ισπανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.  

Αιτία για την κίνηση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι η νομοθεσία στη χώρα υποχρεώνει πλέον τους διαδικτυακούς τόπους να πληρώνουν για τη χρήση ειδήσεων από οποιαδήποτε πηγή (εφημερίδα, περιοδικό ή και άλλη ιστοσελίδα) ανεξάρτητα από το εάν αξιοποιούν ολόκληρη ή μέρος της είδησης και από το εάν αναφέρουν ή όχι την πηγή.

Η απόφαση της Google δεν επηρεάζει μόνο τους αναγνώστες εντός ισπανικού κράτους αλλά και όλους εκείνους που διαβάζουν ειδήσεις από το Google News στην ισπανική γλώσσα, είτε κατοικούν στη Λατινική Αμερική είτε οπουδήποτε αλλού στην υφήλιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Google τονίζει ότι ο νέος νόμος στην Ισπανία καθιστά την υπηρεσία Google News μη βιώσιμη δεδομένου ότι δεν προβάλλονται σε αυτήν διαφημίσεις και ως εκ τούτου δεν προκύπτουν έσοδα για την εταιρεία ώστε να πληρώνει για τη δημοσίευση ειδήσεων.

Όπως γνωστοποίησε η Google, η υπηρεσία ειδήσεων στην ισπανική γλώσσα θα τερματιστεί στις 16 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος περί δικαιωμάτων στην Ισπανία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015.

«Ο νέος νόμος απαιτεί από τους εκδότες να χρεώνουν την υπηρεσία Google News κάθε φορά που εμφανίζεται σε αυτήν ακόμη και ένα μικρό κομμάτι από το περιεχόμενό τους. Επίσης, δεν τους αφήνει περιθώριο να μην χρεώσουν τη Google News» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Google.

Εν τω μεταξύ, η Google επιβεβαίωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου BBC, ότι σκοπεύει να μετακινήσει εκτός Ρωσίας τους τεχνικούς που υποστηρίζουν το γραφείο της εταιρείας στη χώρα.

Ωστόσο, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι παραμένει «πιστή στο ρωσικό κοινό» της υπογραμμίζοντας ότι και στο παρελθόν έχει αποφασίσει να μετακομίσει το τεχνικό τμήμα εκτός μιας χώρας στην οποία λειτουργεί ως εταιρεία. Η Google δεν θέλησε να γνωστοποιήσει τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρει πλέον εκτός Ρωσίας.

Τον Ιούλιο του 2014, το ρωσικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι διαδικτυακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αρχεία με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους εντός Ρωσίας και να μην μπορούν να τα μεταφέρουν εκτός χώρας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στόχος του νόμου είναι να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ωστόσο δεν έλειψαν οι έντονες κριτικές που τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτό το ρωσικό κράτος απειλεί με κλείσιμο όσες εταιρείες δεν συμμορφωθούν και δεν παραδίδουν ευαίσθητες πληροφορίες στην κυβέρνηση.

  Η ένωση χρηστών του Διαδικτύου και οι εφημερίδες ανησυχούν για την απόφαση

Η Ένωση Ισπανών Χρηστών του Διαδικτύου εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για τη χθεσινή ανακοίνωση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα κλείσει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του Google News στη χώρα, ενώ οι εκδότες καλούν σε μια διαπραγμάτευση.
«Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα ίδια τα μέσα, τα οποία, με την εξαφάνιση των πληροφοριών από τους από τη μηχανή αναζήτησης, θα χάσουν επισκεψιμότητα στους ιστότοπους τους», προειδοποιεί η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.