ΚΟΣΜΟΣ

Η δεύτερη πύρινη διαμαρτυρία

Μία 20χρονη αυτοπυρπολήθηκε για την πολιτική της Κίνας έναντι του Θιβέτ

Μία 20χρονη από το Θιβέτ απεβίωσε, αφού αυτοπυρπολήθηκε στην Κίνα για να  «διαμαρτυρηθεί εναντίον της κατασταλτικής πολιτικής» του Πεκίνου έναντι της θρησκείας και του πολιτισμού των μειονοτικών, όπως αναφέρουν ένα μέσο ενημέρωσης και μια οργάνωση που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Η Τσέπε Κίι, 20 ετών, προέβη στο απονενοημένο διάβημα σε μια πόλη στην περιοχή Άμπα (Νγκάμπα στη γλώσσα των Θιβετανών) της επαρχίας Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, η οποία κατοικείται κυρίως από μέλη της μειονότητας, ανέφεραν η μη κυβερνητική οργάνωση Free Tibet και το Radio Free Asia (RFA), ένα μέσο ενημέρωσης το οποίο εν μέρει χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη αυτοπυρπόληση ενός μέλους της μειονότητας που γίνεται γνωστή μέσα σε μια εβδομάδα. Ένας άνδρας 33 ετών απεβίωσε την περασμένη Τρίτη υποκύπτοντας στα εγκαύματα που υπέστη όταν αυτοπυρπολήθηκε σε μια περιοχή όπου ζουν κατά πλειονότητα Θιβετανοί στη γειτονική επαρχία Γκανσού, μετέδωσε το RFA.

Η Τσέπε, η οποία έχει υιοθετήσει μαζί με τους γονείς της τον νομαδικό τρόπο ζωής, ήθελε με την πράξη της αυτή να «διαμαρτυρηθεί εναντίον των καταπιεστικών πολιτικών της Κίνας», σημείωσε το RFA, επικαλούμενο πηγές στην περιοχή όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Η αστυνομία και οι αρχές στην περιοχή Άμπα δεν απάντησαν όταν το Γαλλικό Πρακτορείο αναζήτησε τηλεφωνικά κάποιον εκπρόσωπό τους για σχόλια.

Πάνω από 130 Θιβετανοί έχουν αυτοπυρποληθεί ή έχουν αποπειραθεί να το κάνουν από το 2009, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της πολιτικής καταστολής της θρησκείας και της κουλτούρας τους.

Ο Δαλάι Λάμα, πνευματικός ηγέτης των Θιβετανών—και μαύρο πρόβατο για το Πεκίνο, το οποίο τον κατηγορεί ότι επιδιώκει την απόσχιση του Θιβέτ από την Κίνα και ότι ενορχηστρώνει αυτές τις ενέργειες—έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει τις αυτοπυρπολήσεις πράξεις απελπισίες, που

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.