ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη νίκη του στις εκλογές της Ιαπωνίας

Νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης υπόσχεται ο Σίνζο Άμπε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις πρόωρες χθεσινές εθνικές εκλογές, υποσχέθηκε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα προετοιμάσουμε μέτρα οικονομικής στήριξης μέχρι το τέλος του έτους», εξήγησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, εξασφάλισε 291 από τις 475 έδρες της Κάτω Βουλής, η οποία διαλύθηκε τον Νοέμβριο από τον πρωθυπουργό, που θέλησε να συμβουλευθεί τον λαό, μέσω πρόωρων εκλογών, για την οικονομική του πολιτική, γνωστή ως «abenomics». Ο συνασπισμός Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος/Νέου Κομέιτο ελέγχει συνολικά 326 έδρες, περισσότερο από τα δύο τρίτα των εδρών, γεγονός που του επιτρέπει να περάσει νόμο ακόμη και σε περίπτωση εναντίωσης της Γερουσίας.

«Η ισχυρή υποστήριξη του εκλογικού σώματος με ωθεί να ακολουθήσω την επιλεγμένη οδό, προχωρώντας ευθεία», δήλωσε ο Σίνζο Άμπε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρχε άλλος δρόμος». Υποστηρίζοντας την οικονομική του πολιτική, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η διαφυγή επιχειρήσεων εξαιτίας του ισχυρού γεν ... όλα αυτά άλλαξαν, αυξήσαμε την απασχόληση», παραδεχόμενος ότι «υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και προβλήματα μπροστά μας».

Ο Σίνζο Άμπε θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2012 σε τρεις άξονες: δημοσιονομική χαλάρωση, νομισματική χαλάρωση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Προτίθεται επίσης να ζητήσει από τους εργοδότες να προχωρήσουν σε κινήσεις μισθολογικού χαρακτήρα με στόχο την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών πριν από τη νέα αύξηση του φόρου κατανάλωσης τον Απρίλιο 2017. Η πρώτη αύξηση αυτού του έμμεσου φόρου, τον περασμένο Απρίλιο, ματαίωσε την προγραμματισμένη ανάκαμψη και επέστρεψε τη χώρα στην ύφεση. Για τον λόγο αυτόν ο Σίνζο Άμπε αποφάσισε να καθυστερήσει κατά 18 μήνες την επιβολή της νέας αύξησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο 2015.

Η εν λόγω απόφαση ώθησε τον Σίνζο Άμπε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για να επικυρώσει με την ψήφο του εκλογικού σώματος τις οικονομικές αυτές κατευθύνσεις και να περάσει σε μία δεύτερη φάση η οποία θα πρέπει να εγγυηθεί με ασφάλεια το τέλος του αποπληθωρισμού και την είσοδο σε έναν κύκλο αύξησης των μισθών, της κατανάλωσης, των βιομηχανικών επενδύσεων και της παραγωγής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.