ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H E.E δεν πρέπει να φοβάται

Η. Νικολακόπουλος: Συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν εκλογές σε έναν χρόνο

Με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ελάχιστα περιθώρια για να έλθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση», η εφημερίδα Liberation φιλοξενεί συνέντευξη του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος εκτιμά ότι «συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν εκλογές σε έναν χρόνο».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, ότι, κατά την άποψη του καθηγητή, «κακώς η ΕΕ φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι το κόμμα αυτό της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει φρονιμέψει όσο πλησιάζει η ώρα της εξουσίας».

Ο κ. Νικολακόπουλος θεωρεί ότι οι πιθανότητες να γίνουν εκλογές τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, ξεπερνούν το 60%.

Απαντώντας στο ερώτημα για το ποιος έχει συμφέρον από την επίσπευση των εκλογών, αναφέρει ότι «αν και δεν είναι εντελώς σαφές, συμφέρον έχει ο Αντώνης Σαμαράς».

Με δεδομένη τη συγκυρία, εξηγεί, ο πρωθυπουργός είδε ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει το 2016, ενώ έτσι μειώνει τις απώλειες [...] και δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται μεν νικητής, χωρίς, όμως, να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Συνέπεια αυτού είναι ότι θα αναγκασθεί να συνεργασθεί με το Ποτάμι, ή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η πλειοψηφία του θα είναι ασταθής, πράγμα που θα δυσκολέψει το κυβερνητικό έργο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ελάχιστα περιθώρια να πάρει επαναστατικές αποφάσεις, ή να έλθει σε ρήξη με την ΕΕ» υπογραμμίζει ο κ. Νικολακόπουλος.

Σε ερώτημα σχετικά με εξαγγελίες του κόμματος για αναμέτρηση με τις ευρωπαϊκές Αρχές, ο καθηγητής εκτιμά ότι «πρόκειται για μια εντύπωση που δίνεται από τη μειοψηφία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, οι οποίοι κάνουν πολύ θόρυβο υποσχόμενοι την επανάσταση».

«Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε» λέει και προσθέτει: «Το κυβερνητικό πρόγραμμα, που υιοθέτησε το κόμμα τον Σεπτέμβριο, κάθε άλλο παρά πρόγραμμα ρήξης είναι. Πρόκειται για μια ελάχιστη πλατφόρμα, πολύ διαφορετική από το αρχικό πρόγραμμα για μια σοσιαλιστική Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος που κατέχουν τα ευρωπαϊκά κράτη, η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και έχει ανακοινώσει ότι θα αποπληρώσει το ιδιωτικό χρέος, που λήγει την άνοιξη, που είναι ύψους 3,5 δισ.ευρώ. Η ριζοσπαστική Αριστερά ελπίζει, ωστόσο, να πετύχει μια εγκατάλειψη των χρεών, όχι, όμως, μονομερώς».

Σχετικά με τα όσα έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι η αύξηση του ελάχιστου μισθού είναι συμβολική και αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα και δεν τίθεται θέμα επαναπρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων. Εκτιμά ότι οι αλλαγές αυτές δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα είναι ισοσκελισμένος.

Τέλος, σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, απαντά πως «ως προς το οικονομικό του πρόγραμμα, χωρίς αμφιβολία», αλλά για τα υπόλοιπα λέει πως δεν είναι καθόλου σίγουρος. Πιστεύει δε ότι το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να γίνουν εκλογές σε ένα χρόνο, για να έχει περισσότερο καιρό να τελειοποιήσει το πρόγραμμά του.

 

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δεν ξέρω για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα είναι ποιος τους αντέχει για 1 χρόνο ακόμα. Κάθε μέρα που μένουν στην εξουσία βαθαίνουν την καταστροφή.

  2. GKP 6:30 19/12/2014

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί συμφέρον του να πάρει όσο πιό γρήγορα γίνεται την εξουσία για νά βολέψει όλους αυτούς τους τεμπέληδες που τον ακολουθούν.Καιροσκόποι και πολιτικοί απατεώνες είναι.Είδαμε την Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής τι ψέματα είπε για να εκλεγεί με το μηδενικό της έργο μέχρι σήμερα.
    ´

    • Karmen 12:04 19/12/2014

      Από τι ώρα ξεκινάς τα τσίπουρα; Δεν ξέρεις τι λες!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.