ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει πως «παραπλανήθηκε εκ προθέσεως» η πολιτική ηγεσία

Ο διευθυντής της CIA παραδέχεται ότι στελέχη της χρησιμοποίησαν μεθόδους που προκαλούν «αποτροπιασμό»

Ο Τζον Μπρέναν, ο διευθυντής της CIA, της υπηρεσίας κατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δήλωσε σήμερα ότι ήταν «αδύνατον να γνωρίζει» κανείς εάν τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με την αλ Κάιντα θα επέτρεπαν να τους αποσπαστούν χρήσιμες πληροφορίες που θα απέτρεπαν μελλοντικές επιθέσεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση από τη Γερουσία των ΗΠΑ της σύνοψης της έκθεσής της για τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποίησε η CIA, ο Μπρέναν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λάνγκλεϊ, την έδρα της υπηρεσίας, διαβεβαίωσε ότι αυτή έχει «αναμορφωθεί», ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη «παρεκτροπών» όπως αυτές που καταγράφονται στην έκθεση.

Ακόμη, ο Μπρέναν διέψευσε πως η CIA παραπλάνησε «εκ προθέσεως» την κοινή γνώμη ή την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούσε, ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο Μπρέναν παραδέχθηκε ότι «ορισμένα» στελέχη της CIA χρησιμοποίησαν τεχνικές ανάκρισης οι οποίες ήταν «φρικιαστικές», ενώ υποστήριξε πως υπήρχε έλλειψη «εμπειρίας» και «προετοιμασίας» για τις κρατήσεις υπόπτων πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Ως προς αυτά, η CIA πλοηγήθηκε σε αχαρτογράφητο έδαφος, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Είχαμε ελάχιστη εμπειρία όσον αφορά τη φυλάκιση κρατουμένων και ελάχιστους πράκτορες που ήταν εκπαιδευμένοι στις ανακρίσεις», είπε ο Μπρέναν σε μια συνέντευξη Τύπου χωρίς προηγούμενο για διευθυντή της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Ο επικεφαλής της CIA δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πράκτορες της υπηρεσίας έδρασαν κατά παράβαση των κανόνων και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «λυπηρό», για να προσθέσει πως «η πλειονότητα» των πρακτόρων της συμμορφώνονταν προς τους κανόνες, «έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε να κάνουν υπηρετώντας την πατρίδα τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μολαταύτα, ο Τζον Μπρέναν είπε πως η CIA «πιστεύει» ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που αποσπάστηκαν από κρατουμένους μπορεί να συνέβαλαν στον εντοπισμό του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Έχω ήδη δηλώσει πως οι αξιολογήσεις μας καταδεικνύουν ότι το πρόγραμμα κράτησης και ανάκτησης εισέφερε χρήσιμες πληροφορίες, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να αποτρέψουν σχεδιαζόμενες επιθέσεις, να συλλάβουν τρομοκράτες και να σώσουν ζωές», είπε ο Μπρέναν στο αρχηγείο της CIA στη Βιρτζίνια.

«Επιτρέψτε μου όμως να γίνω σαφής. Δεν έχουν συμπεράνει ότι ήταν η χρήση των ΠΤΑ (σ.σ. των προχωρημένων τεχνικών ανάκρισης) στο πλαίσιο του προγράμματος που μας επέτρεψε να αποκτήσουμε χρήσιμες πληροφορίες, από τους κρατούμενους που υποβλήθηκαν σε αυτές. Η σχέση αιτίου και αιτιατού ανάμεσα στη χρήση των ΠΤΑ και των χρήσιμων πληροφοριών που μας έδωσαν οι κρατούμενοι είναι αδύνατον να την γνωρίζουμε», συνέχισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κρατούμενοι μπορεί να έδιναν «ψευδείς» πληροφορίες.

Ο Μπρέναν είπε πως η υπηρεσία γνωρίζει πως υπάρχουν «περιθώρια βελτίωσης», πρόσθεσε ότι θέλει να αφεθεί κατά μέρος η συζήτηση για τις μεθόδους οι οποίες ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και η CIA να κοιτάξει «το μέλλον».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.