ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για την έκθεση με τα βασανιστήρια

Στη δημοσιότητα δίνει η αμερικανική Γερουσία έκθεση για τις μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, παρά τη δυσαρέσκεια των Ρεπουμπλικανών που προειδοποιούν για πιθανές βίαιες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από τις εγκαταστάσεις διπλωματικών αποστολών και από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις ενόψει της δημοσιοποίησης της περίληψης, της οποίας οι πιο ευαίσθητες πληροφορίες λογοκρίθηκαν, κοινοβουλευτικής έκθεσης που αναμενόταν εδώ και μήνες.

Αποτέλεσμα έρευνας τουλάχιστον τριών ετών (2009-2012), η έκθεση έχει στόχο να ρίξει φως στο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε κρυφά από τη CIA για την ανάκριση κρατουμένων υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, κυρίως με εικονικό πνιγμό ή στέρηση ύπνου.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθεί, ώστε ο κόσμος στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε το πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2009.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή  για τη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας έκθεσης, ο Ερνεστ τόνισε ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Ο Στιβ Γουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι τα περιφερειακά κέντρα διοίκησης είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη δημοσιοποίηση και είχαν εντολή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Η εμπιστευτική έκθεση εγκρίθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας τον Δεκέμβριο του 2012 και τα μέλη της ψήφισαν τον Απρίλιο υπέρ της δημοσιοποίησης περίληψης περίπου 500 σελίδων.

Ωστόσο η διαδικασία συνεχίστηκε επί οκτώ μήνες, καθώς οι γερουσιαστές και ο Λευκός Οίκος διαφωνούσαν σχετικά με τον όγκο των πληροφοριών που πρέπει να λογοκριθεί, όπως κωδικές ονομασίες πρακτόρων της CIA ή χώρες που συνεργάστηκαν με το μυστικό πρόγραμμα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.