ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στις 14:00

Συνάντηση Παπούλια - Μεϊμαράκη με φόντο την προεδρική εκλογή

Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στις 14:00 ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας φαίνεται ότι θα βρεθούν αφενός το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής και αφετέρου οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2015. Η εκλογική διαδικασία στη Βουλή πρέπει να ξεκινήσει έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προέδρου. Ο κ. Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 12 Μαρτίου 2010.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορούν να διεξαχθούν μέχρι τρεις ονομαστικές ψηφοφορίες. Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία χρειάζονται τα 2/3 των βουλευτών (200 ψήφοι), ενώ στην τρίτη ψηφοφορία χρειάζονται τα 3/5 των βουλευτών, ή αλλιώς 180 ψήφοι. Ανάμεσα στις ψηφοφορίες πρέπει να παρεμβάλλεται διάστημα πέντε ημερών. Η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές αν σε καμία από τις τρεις ψηφοφορίες δεν συγκεντρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 2/3 ή των 3/5.

Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής έχει εδώ και καιρό στα χέρια του εισηγήσεις συνταγματολόγων, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος έχει την αρμοδιότητα να υπολογίσει τον «εύλογο χρόνο» διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας. Αν ο Πρόεδρος της Βουλής θέλει να αποφύγει, σε κάθε περίπτωση, την παράταση της θητείας του Κ. Παπούλια, κάτι, ωστόσο, που προβλέπεται από το Σύνταγμα για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του, τότε η πρώτη ψηφοφορία στην παρούσα Βουλή πρέπει να οριστεί μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.