ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Αποκάλυψη του Μέγκα

Σοκάρουν οι νέες μειώσεις σε 1 εκατ. συνταξιούχους

Ισχυρό σοκ περιμένει περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να δουν τις επικουρικές συντάξεις τους να ψαλιδίζονται αρκετά από τις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Mega, υπάρχει έγγραφο-ντοκουμέντο το οποίο προβλέπει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων περίπου 1.050.000 συνταξιούχων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής ασφάλισης, ενώ το ψαλίδι ενδέχεται να φθάσει το 7%-8%.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του καναλιού, στην εισηγητική έκθεση προς το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, συγκεκριμένα στη σελίδα 5, προβλέπονται δύο κατηγορίες εκτάκτων εσόδων. Η μία από αυτές είναι η εξοικονόμηση περίπου 376 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την περικοπή επικουρικών συντάξεων.

Μάλιστα, για να συγκεντρωθεί το εν λόγο ποσό το ψαλίδι στις αποδοχές περίπου ενός εκατ. συνταξιούχων θα είναι της τάξης του 7% με 8%.

Αλλωστε από τα αρμόδια υπουργεία κανείς δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων το 2015, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4052/2012 δηλαδή την περιβόητη «Ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων».

Το «παραθυράκι» για μικρότερες μειώσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Ταμείου, ο οποίος μίλησε στο Mega, στην έκθεση δεν λαμβάνονται υπόψιν δύο κατηγορίες εσόδων και αυτές είναι το αμοιβαίο κεφάλαιο ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα οποία εκτιμά το  Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης να έχει μέσα στο 2015.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα να είναι μικρότερες οι μειώσεις στις επικουρικές ή ίσως και να αποφευχθούν την τελευταία στιγμή.

Μέσα σε όλα αυτά στην κυβέρνηση περιμένουν με αγωνία τις επόμενες δέκα ημέρες τις αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων από όπου θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Πηγή: iefimerida.gr

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Λυπάμαι γιατί παραπονούμαστε ότι μας κόβουν τις συντάξεις κύριες η επικουρικές. Δεν πρέπει όμως να πούμε κόψτε τις συντάξεις μας αλλά δημιουργήστε θέσεις εργασίας για τους νέους μας; Από που προκύπτει ότι πρέπει να παίρνουμε εμείς τη σύνταξη και να την δίνουμε στα παιδιά η τα εγγόνια μας; Ας δώσουμε μια ευκαιρία στα παιδιά μας. Τελικά μήπως είμαστε μόνον υποκριτές και δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα;

  2. Costas 23:43 14/12/2014

    Αγαπκτό Matrix, 8 % μείωση στις επικουρικές δεν είναι παραπάνω από 2 % μείωση στη συνολική σύνταξη. Απλά το MEGA είδε ότι ο τρόμος που σπαίρνει ο Σαμαράς πιάνει λίγο τόπο και ίσως χαλάσει το σχέδιο να «δωθεί η καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ» ή όποια άλλη παραλαγή του σχεδιασμού αυτού υπηρετεί το MEGA (π.χ. ίσως να μην θέλουν αυτοδύναμο τον ΣΥΡΙΖΑ, και να κλείσουν για παράδειγμα τα ΑΤΜ από τις διαδικασίες ακόμα σχηματισμού κυβέρνησης – ένα παράδειγμα λέω).

    Ας λαμβάνεις υπόψη σου ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ προσπαθούν και σε μεγάλο βαθμό καταφέρνουν να διαμορφώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα ελέγχοντας την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Ας μην τους βοηθάμε νατο κάνουν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.