ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει η Πιονγκγιάνγκ - Θα απαντήσουμε λέει ο Ομπάμα

FBI: Η Βόρεια Κορέα είναι υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony

Η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση που διαπράχθηκε εναντίον της εταιρείας παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών Sony το φθινόπωρο, ανακοίνωσε σήμερα το FBI σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Το FBI έχει στην κατοχή του επαρκείς αποδείξεις ώστε να εξαγάγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας ευθύνεται για τις ενέργειες αυτές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Η επίθεση εναντίον της Sony δε συνιστά «μία αποδεκτή συμπεριφορά εκ μέρους ενός Κράτους» εκτιμά το FBI.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που αναμένεται τον Ιανουάριο να προεδρεύσει της επιτροπής των ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση αυτή μια «πράξη πολέμου».

Το γεγονός ότι ανατέθηκε δημοσίως στο FBI η διαχείριση αυτής της υπόθεσης παρά στη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι υπεύθυνη για την προάσπιση του κυβερνοχώρου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θέλει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την καταστροφική φύση αυτής της επίθεσης εναντίον μίας ιδιωτικής επιχείρησης και των πολιτών που εργάζονται για αυτή» προσέθεσε το FBI που υπογράμμισε επιπλέον, όπως το είχε υπονοήσει και ο Λευκός Οίκος χθες, ότι πρόκειται για μία από «τις σοβαρότερες απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας στοχεύουν «να προκαλέσουν ένα σημαντικό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και να καταστείλουν το δικαίωμα της έκφρασης των Αμερικανών» σημειώνει η αμερικανική αστυνομία.

«Τέτοιου είδους ενέργειες εκφοβισμού ξεπερνούν τα όρια μιας αποδεκτής συμπεριφοράς από ένα Κράτος» σύμφωνα με το FBI.

Διαψεύδει η  Πιονγκγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα διέψευσε απόψε ότι είναι υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Sony, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το FBI υποστηρίζοντας ότι έχει στην κατοχή του επαρκείς αποδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ ευθύνεται για την ενέργεια αυτή.

"Η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν τον χάκερ" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός σύμβουλος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, Κιμ Σονγκ.

Άλλος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του τόνισε και αυτός ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Ομπάμα: Θα απαντήσουμε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε απόψε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Sony, αλλά ότι δεν συνεργάστηκε με κάποια άλλη χώρα για τον σκοπό αυτό.

Οι χάκερ που επιτέθηκαν στην εταιρεία "προκάλεσαν μεγάλη ζημιά" και "θα αντιδράσουμε", προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην επίθεση όποτε και με όποιον τρόπο κρίνουν προσφορότερο, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ίδιας της Sony, o Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφασή της να ματαιώσει την πρεμιέρα της ταινίας The Interview λόγω των απειλών που δέχτηκε. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί σε "έναν δικτάτορα" να επιβάλει λογοκρισία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατανοεί τις ανησυχίες της Sony και την ευθύνη της απέναντι στο κοινό όμως δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να πτοηθεί από τις απειλές αυτές. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα ήθελε οι υπεύθυνοι της εταιρείας να είχαν απευθυνθεί πρώτα στον ίδιο προτού αποφασίσουν να αποσύρουν την ταινία.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.