ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρυθμό εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουδούρης, Παραστατίδης, Γλέζος και στο βάθος… ψηφοδέλτια

Η συζήτηση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει ήδη ανοίξει στην Κουμουνδούρου και, στο επίπεδο αυτό, αναμένεται να δοθεί η τελευταία προεκλογική εσωκομματική μάχη, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη, όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για αντιπαράθεση και μένει να διαπιστωθεί αν και κατά πόσον οι εσωκομματικές τριβές για τα ψηφοδέλτια και τη «διεύρυνση» θα αποδειχθούν ικανές για να κάνουν «ζημιά» στην εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων άνοιξε ήδη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο τις διεργασίες επιτάχυνε η «αναίτια και αψυχολόγητη», σύμφωνα με επιτελείς της Κουμουνδούρου, δήλωση των ανεξάρτητων βουλευτών, Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρου Παραστατίδη. Στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εδώ και καιρό κοινό μυστικό ότι αμφότεροι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια, ενώ ο κ. Βουδούρης, κατά πληροφορίες, είχε ήδη ανοίξει προεκλογική περπατησιά στην Β’ Αθηνών. Ωστόσο, η πρωτοβουλία τους να εκδώσουν την περασμένη Παρασκευή δήλωση με την οποία στοχοποιούν εμμέσως όσους ανεξάρτητους βουλευτές ψήφισαν την υποψηφιότητα Δήμα και τους συνδέουν με τις καταγγελίες Χαϊκάλη περί χρηματισμού, επιβάρυνε το κλίμα στην Κουμουνδούρου. Κι όσο κι αν οι κκ. Βουδούρης και Παραστατίδης επιχείρησαν να ανασκευάσουν κάνοντας λόγο για… παρερμηνεία της δήλωσής τους, στον ΣΥΡΙΖΑ το σοκ ήταν μεγάλο και πύκνωσαν οι εισηγήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να μην περιληφθούν στα ψηφοδέλτια.

Τους «καθάρισε» ο Γλέζος

Πλέον, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Θόδωρος Παραστατίδης θα ενταχθούν, εν τέλει, στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα μετά την χθεσινή δήλωση του Μανόλη Γλέζου εναντίον τους. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, με δήλωσή του, κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να μην ενσωματώσει στα ψηφοδέλτια τους εν λόγω ανεξάρτητους βουλευτές και άφησε βαριές αιχμές, κάνοντας λόγο για βουλευτές που «επιδιώκουν ως καριέρα το βουλευτιλίκι». «Όραμα των αγωνιστών της Αριστεράς δεν υπήρξε ποτέ το επάγγελμα του πολιτικού· οι αγωνιστές πρόσφεραν και θυσίαζαν και την ίδια τους τη ζωή υπέρ του συνόλου. Συνεπώς, είναι αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του των προσεχών εκλογών βουλευτές της σημερινής Βουλής, οι οποίοι επιδιώκουν ως καριέρα το βουλευτιλίκι και, για να το επιτύχουν, μετέρχονται μέσα άγνωστα στο ήθος της Αριστεράς», επισήμανε χαρακτηριστικά το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, για να προσθέσει: «Αν πρόθεση όλων αυτών είναι όντως να υπερψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει το λαό στην εξουσία, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, χωρίς να είναι υποψήφιοι στις εκλογές». Και κατέληξε, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με θέσεις καθαρές, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποκαθάρει την ατμόσφαιρα του πολιτικού σκηνικού, η οποία μολύνεται από τις αναθυμιάσεις του βόρβορου που δημιουργείται από τους επαγγελματίες πολιτικούς».

«Αγκάθια» στη διεύρυνση

Η υπόθεση Βουδούρη-Παραστατίδη, πάντως, απλώς αναζωπύρωσε μία φωτιά που σιγοκαίει εδώ και καιρό στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει εδώ και καιρό εγείρει ενστάσεις για το κατά πόσον βουλευτές της σημερινής Βουλής, αλλά και πολιτικά στελέχη που βρίσκονταν στο ΠΑΣΟΚ ή στήριξαν και εφάρμοσαν Μνημόνια έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, οι «λαφαζανικοί» επανήλθαν, δια της εισήγησης της Σόφης Παπαδόγιαννη, η οποία πρότεινε να είναι αρμόδιες οι τοπικές και Νομαρχιακές Επιτροπές για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Μ’ άλλα λόγια, να περνά από την έγκριση των κατά τόπους στελεχών η κάθε προσπάθεια «διεύρυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό, η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατηγορείται από τους «προεδρικούς» ότι προσπαθεί να «κόψει» τη διεύρυνση του κόμματος, αφού μία Νομαρχιακή Επιτροπή αποτελούμενη από τοπικά στελέχη προφανώς και δε θα εγκρίνει την υποψηφιότητα ενός δημοφιλούς στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην βγει πρώτος σε σταυρούς και καταλάβει έδρα στη Βουλή.

Κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου η προεδρική πλειοψηφία και η εσωκομματική αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Στελέχη που υποστηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως, εκφράζουν την ελπίδα ότι «δε θα υπάρξει σύγκρουση», καθώς διανύουμε ήδη ατύπως προεκλογική περίοδο. «Θα είναι απολύτως αυτοκαταστροφικό να βγάλουμε τώρα προς τα έξω εικόνα εσωστρέφειας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και σε έναν μήνα θα κληθούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση», λένε οι «προεδρικοί» και όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο, 27-28 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν την τελευταία και κρίσιμη προεδρική πλειοψηφία, η οποία, πιθανότατα, θα δείξει «κάλπες». Και στις κάλπες αυτές, θα διεκδικήσουν τον σταυρό και στελέχη που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην κατεύθυνση της διεύρυνσης και φέρεται να λέει σε συνομιλητές του πως «χωρίς ανοίγματα δεν πάμε πουθενά»…

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.