ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όχι μόνο συνέχισε και εμβάθυνε την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, αλλά παρά και τις κατά καιρούς διακηρύξεις, συνέχισε στην ίδια πρακτική και λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Πελατειακές σχέσεις και διαπλοκή με διάφορους οικονομικούς παράγοντες και όχι μόνο, φωτογραφικές διατάξεις και κάθε λογής τακτοποιήσεις.

Ζούσαμε καθημερινά την υποβάθμιση του κοινοβουλίου, των θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας από έναν απόντα πρωθυπουργό, που σχολίαζε τις εξελίξεις περισσότερο μέσω του καφενείου της βουλής παρά θεσμικά, με γρήγορες διαδικασίες ψήφισης κρίσιμων νόμων και προεδρικά διατάγματα με αποκορύφωμα τις εκατοντάδες άσχετες τροπολογίες που κατατέθηκαν λίγες μέρες πριν κλείσει η βουλή.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, για πολλοστή φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετατρέπεται κατά κύριο λόγο σε Υπουργείο μονιμοποιήσεων αυθαιρέτων χωρίς κανόνες και αρχές, ακόμα και την στιγμή που προκηρύσσονται εκλογές. Μια πάγια τακτική των κυβερνώντων. Μια πρακτική που βάλλει ενάντια στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Σε μία κοντόφθαλμη και επιβλαβή λογική που αγνοεί την προστασία του περιβάλλοντος και την υποτάσσει στα άμεσα οικονομικά οφέλη όπου όλα επιτρέπονται ως άλλο ένα εισπρακτικό μέτρο για τις ανάγκες του μνημονίου, αδιαφορώντας για το αν η ζημιά που γίνεται αντιστρέφεται και με ποιο κόστος.

Στα παραπάνω και ακόμα περισσότερα που συνέτειναν στην πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση ήρθε να προστεθεί και η μνημονιακή πολιτική που ισοπέδωσε τα πάντα. Για αυτό και το σίγουρο είναι ότι αυτοί που μας έφεραν στο τέλμα δεν μπορούν και να μας βγάλουν από αυτό. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται μόνο για να καταργήσει τα μνημόνια, να υπερασπιστεί τα κοινωνικά αγαθά και την δημοκρατία, αλλά και ως φορέας του νέου ενάντια στο παλιό.

Του νέου που έρχεται να δημιουργήσει καινούριες πρακτικές για να αποκαταστήσει τη σχέση πολιτικής και πολιτών βάζοντας ξανά στο παιχνίδι ιδιαίτερα τους νέους και τους ανέργους, καθώς και να αντιπαρατεθεί με τις δυνάμεις διαπλοκής και διαφθοράς.

Στις εκλογές που έρχονται τα αποτελέσματα μπορούν να είναι λυτρωτικά και για την κοινωνία, αλλά και για το πολιτικό σύστημα. Οι δυνάμεις που κυβέρνησαν εναλλάξ και μαζί στην περίοδο της μεταπολίτευσης πρέπει να ηττηθούν όχι μόνο για την εφαρμογή των μνημονίων, αλλά και για τις εμπεδωμένες απαξιωμένες πρακτικές τους.
Και ως ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορούμε να κερδίσουμε αυτοδύναμα. Για να υπάρξει μια πραγματικά καινούρια μέρα.

 

 

Ο Χρήστος Στάικος είναι χημικός-περιβαλλοντολόγος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.