ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμε σινεμά;

Ο σκοτεινός ιππότης της ψυχής

Η κινηματογραφική εβδομάδα ανοίγει σήμερα με μια αξιόλογη ταινία που αναμένεται να συζητηθεί αρκετά στα φετινά Όσκαρ, το «Birdman ή η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» με τον εξαιρετικό Μάικλ Κίτον. Κατά τα άλλα, υπάρχουν και οι ταινίες «Maps to the stars» και «Ένα σπίτι στο Παρίσι».

Birdman ή η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας
Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance
Του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ιναρίτου. Διάρκεια:119'
Με τους Μάικλ Κίτον, Έμα Στόουν, Έντουαρντ Νόρτον, Ναόμι Γουότς, Ζακ Γαλιφιανάκις, Άντρεα Ράισμποροου, Έιμι Ράιαν

Ένας πανικόβλητος μεσήλικας ηθοποιός, άλλοτε διάσημος υπερήρωας ταινιών δράσης, ελπίζει πως με την τελευταία του φιλόδοξη παραγωγή στο Μπρόντουεϊ θα καταφέρει, μεταξύ άλλων, να αναβιώσει την σχεδόν τελειωμένη του καριέρα. Πιστεύει ακράδαντα ότι με αυτό το παράτολμο εγχείρημα θα αναδείξει το καλλιτεχνικό του ανάστημα και θα τον καθιερώσει στο πολιτιστικό προσκήνιο, απαλλάσσοντας τον από τη ρετσινιά του ξοφλημένου χολιγουντιανού διάττοντα αστέρα! Καθώς  προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη θεατρική πρεμιέρα, έχει να αντιμετωπίσει την κοπέλα του και μέλος της παράστασης, την προσφάτως απεξαρτημένη από τα ναρκωτικά κόρη και προσωπική του βοηθό, την πρώην γυναίκα του, τις πιέσεις του παραγωγού και κολλητού του φίλου, έναν ανεξέλεγκτα ευερέθιστο συμπρωταγωνιστή, μια ανασφαλή  συμπρωταγωνίστρια και μια δηλητηριωδώς προκατειλημμένη κριτικό. Μα πάνω από όλα έρχεται αντιμέτωπος με τις  προτρεπτικές και δελεαστικές εσωτερικές του φωνές που τον στοιχειώνουν, καθώς μάχεται για το εγώ του και την ανάκτηση της οικογένεια και της καριέρας του.

Πνευματώδης, πρωτότυπη, απολαυστική μαύρη σάτιρα με μαγικό ρεαλισμό σε ένα εύθραυστο, υλικά και ψυχικά σκηνικό. Ίσως το καλύτερο έργο της καριέρας του Γκονζάλες Ιναρίτου που σηματοδοτείται από την επιστροφή ενός κινηματογραφικού μύθου σαν τον Μάικλ Κίτον, ο οποίος παραδίδει μια έξοχη ερμηνεία. Χιούμορ, πάθος, δράμα, υπαρξιακή κρίση, άγχος, οικειότητα, μάχη μεταξύ ακεραιότητας και διασημότητας, όλα χορογραφούνται άψογα -υπό τον επίμονο ήχο ενός ντράμερ της τζαζ- σαν να προετοιμάζουν ένα μπαλέτο βιρτουόζων για ένα συναρπαστικό άλμα προς το άγνωστο, το οποίο το σέρνει ένας «σκοτεινός ιππότης» της ψυχής. Φρέσκια, ζωντανή, στιβαρή και οργανωμένη αφήγηση για μια απόλυτα εξαιρετική ταινία!

mapsToTheStarsMaps To The Stars
Του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Διάρκεια:111'
Με τους Τζούλιαν Μουρ, Μια Βασικόβσκα, Ρόμπερτ Πάτινσον, Κάρι Φίσερ, Τζον Κιούζακ, Σάρα Γκαντόν, Ολίβια Γουίλιαμς, Νίαμ Γουίλσον

Μια μελαγχολική κοπέλα με εγκαύματα στο πρόσωπο και το σώμα, αποθεραπευμένη από δολοφονική πυρομανία, φτάνει στο Λος Άντζελες με  μια λιμουζίνα που οδηγεί ένας φέρελπις ηθοποιός. Η κοπέλα θα πιάσει δουλειά ως προσωπική βοηθός μιας ξεπεσμένης δευτεροκλασάτης σταρ, η οποία προσπαθεί να ξαναπιάσει την καλή, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα εφιάλτες με τη νεκρή πλέον,  πρώην θρυλική ηθοποιό, μητέρα της που ενδεχομένως, την κακοποιούσε όταν ήταν μικρή. Τη παρωχημένη σταρ βοηθά ένα φιλόδοξος τηλεοπτικά διάσημος τσαρλατάνος θεραπευτής που είναι πατέρας ενός αποτοξινωμένου από τα ναρκωτικά 13χρονου αλαζονικού τέρατος, ο οποίος ως ηθοποιός σπάει τα ταμεία. Την επιτυχία του τη διαχειρίζεται η μάνα του η οποία είναι αδελφή του συζύγου της από τον οποίο χωρίστηκαν κατά τη γέννηση τους.

Σε ένα τεντωμένο σχοινί που κρέμεται πάνω από ένα τεράστιο λάκκο ψυχώσεων της σκανδαλώδους πλευρά της σόου μπίζνες οικοδομείται κομμάτι κομμάτι το παζλ της Χολιγουντιανής ασχήμιας. Μόνο που το καυστικό  σχόλιο του σκηνοθέτη γύρω από τη δόξα, τα χρήματα, το σεξ, τον ναρκισσισμό, την καταναγκαστική ψυχική αποτοξίνωση και τη new age υγιεινή, παγιδεύεται από την  σε μια κραυγαλέα, εξυπνακίστικη, στα όρια του κιτς, απομυθοποίηση  του σταρ σίστεμ. Με ένα φινάλε που αγγίζει την άνεση της ευκολίας του νεκροτομείου, για ότι ξεκίνησε σαν δύσκολη χειρουργική επέμβαση στη τοξική νοοτροπία του Χόλιγουντ. Κρίμα.

MyOldLadyΈνα Σπίτι στο Παρίσι
My Old Lady
Του Ίσραελ Χόροβιτζ. Διάρκεια:107'
Με τους Μάγκι Σμιθ, Κέβιν Κλάιν, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Ντομινίκ Πινόν, Νοέμι Λβόβσκι

Η τύχη  ενός αποτυχημένου και άφραγκου Νεοϋορκέζου, αλλάζει όταν κληρονομεί ένα διαμέρισμα στο Παρίσι από τον αποξενωμένο πατέρα του. Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι το διαμέρισμα είναι κατειλημμένο από μια εκλεπτυσμένη ηλικιωμένη κυρία, και την υπερπροστατευτική της κόρη. Επίσης, ενημερώνεται ότι σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία δεν μπορεί να αποκτήσει το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο, παρά μόνο μετά τον θάνατο της κυρίας. Όσο προσπαθεί να πουλήσει το διαμέρισμα και να συνεχίσει τη ζωή του, ο  κληρονόμος  ανακαλύπτει ότι η ηλικιωμένη και ο πατέρας του ήταν εραστές για πολλά χρόνια.

Προβλέψιμη γλυκόπικρη ρομαντική ταινία. Ωστόσο, οι  συναισθηματικές αποσκευές των χαρακτήρων αποκαλύπτουν  απροσδόκητα βάθη χάρη στο ζωηρό σενάριο που αποφεύγει τις φτηνές συγκινήσεις, τους διδακτισμούς και τα ανόητα τεχνάσματα, προσφέροντας εκλεπτυσμένη γοητεία σε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φωσκολικό μελόδραμα μιας γηραιάς κυρίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.