ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δεν ταιριάζουν αλλά δεν θα κριθούν από αυτό

H χώρα έχει κυβέρνηση παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σύριζα απο την αυτοδυναμία ενώ όσοι προεξοφλούσαν αβεβαιότητα και πολιτική αποσταθεροποίηση διαψεύσθηκαν. Δεν έχουν νόημα τούτη τη στιγμή κρίσεις και επικρίσεις για το αν το ... σύμφωνο συμβίωσης του θριαμβευτή των εκλογών με τους ΑΝΕΛ ανταποκρίνεται στην αριστερή εντολή που έδωσε ο λαός και στην αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, κι ούτε έχουν καμία σημασία προβλέψεις και εκτιμήσεις για το αν η κυβέρνηση θα αντέξει στο χρόνο. Εξάλλου -όπως είχαμε σημειώσει σε προηγούμενο άρθρο σε τούτη την στήλη - το “μνημόνιο – αντιμνημόνιο” που κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, κρύβει τις ιδεολογικές διαφορές πίσω από το παραβάν.
Τα δύο κόμματα έχουν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές και μόνο οι θέσεις τους κατά του μνημονίου τους ενώνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς οι ΑΝΕΛ είναι κόμμα της αντιμνημονιακής δεξιάς. Αυτός ο αντιμνημονιακός τους χαρακτήρας εκτόξευσε τον μεν ΣΥΡΙΖΑ απο το 4% στο 36,3% και στην πρώτη θέση και τον Πάνο Καμμένο απο βουλευτή της Ν.Δ σε αρχηγό κόμματος και σήμερα κυβερνητικό εταίρο της αριστεράς.

Οι νέοι κυβερνητικοί εταίροι είχαν προδιαθέσει τους ψηφοφόρους τους αλλά και το σύνολο του εκλογικού σώματος τα δύο τελευταία χρόνια ότι αν χρειασθεί, να συνεργασθούν σε κυβερνητικό επίπεδο θα το κάνουν. Οι αρχηγοί τους είχαν κάνει σχετικές δηλώσεις, στο παρελθόν κυρίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έβλεπε ότι δεν έχει άλλους συμμάχους για να κυβερνήσει. Οπότε ουδεμία έκπληξη και ουδείς δικαιούται να πεί ότι δεν γνώριζε, δεν το περίμενε, κυρίως ουδείς από τους ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας που έκανε τούτη την επιλογή συμμάχου - αντί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ζητήσει από την Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, η να συνεργασθεί με το ΠΟΤΑΜΙ η να ζητήσει νέα προσφυγή στις κάλπες - ξέρει καλύτερα απο τον καθένα τους λόγους αυτής του της απόφαση και προφανώς έχει μετρήσει τα θετικά και τα αρνητικά , τις προοπτικές και τους κινδύνους. Πιθανόν να θέλησε να ενισχύσει το αντιμνημονιακό προφίλ της κυβέρνησής του, ενόψει και της μάχης που αναμένεται, να δώσει με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία για την χώρα και τους πολίτες είναι ότι υπάρχει κυβέρνηση με εντολή να εφαρμόσει στον οικονομικό τομέα όσα προεκλογικά έλεγαν τα δύο κόμματα, και τα οποία συνοψίζονται σε μία μόνο φράση: Ακύρωση του μνημονίου και αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και των αδικιών που έχει επιφέρει η μνημονιακή πολιτική...

Η νέα κυβέρνηση από αυτό θα κριθεί και όχι από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν ιδεολογικές διαφορές. Σε αυτή την πορεία οφείλει, να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τους ανθρώπους και όχι μόνο την χώρα. Το δόγμα “πάνω απ' όλα η χώρα ” που υπηρέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν τους ανθρώπους στη χρεοκοπία, στην εξαθλίωση, στην φτώχεια και στην κοινωνική απομόνωση. Η οικονομική κρίση έφερε ανθρωπιστική κρίση γιατί οι κυβερνήσεις δεν έλαβαν υπόψιν τους ότι η προσπάθεια για βελτίωση των οικονομικών δεικτών, δεν έχει κανένα νόημα αν γίνεται είς βάρος των ανθρώπων. Η χώρα είναι οι άνθρωποί της είναι οι πολίτες της. Είναι έννοιες αλληλένδετες κι όσο διαχωρίζονται η κρίση θα είναι πάντα εδώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.