ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές διαφοροποιήσεις

Εφάπαξ τριών ταχυτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους

Εντός του 2015, για την πλειοψηφία των δικαιούχων θα εφαρμοστούν τρεις τρόποι υπολογισμού του εφάπαξ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ένας γρίφος παραμένει για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, καθώς θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησής τους.

Οι περίπου 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους ως το τέλους του 2014 έχουν χωριστεί ήδη σε τρεις ομάδες. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το ύψος του εφάπαξ, γιατί δεν έχει καθοριστεί ο μαθηματικός τύπος για εκείνους που κατέθεσαν αίτηση μετά από το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ οι μειώσεις αναμένεται να κυμανθούν στο 20-50%.

Εντός του 2015, για την πλειοψηφία των δικαιούχων θα εφαρμοστούν τρεις τρόποι υπολογισμού του εφάπαξ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα:
Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 θα πάρουν το βοήθημα χωρίς μείωση. Υπολογίζεται ότι θα το λάβουν ως το τέλος του Μαρτίου του 2015, με μέση παροχή στα 29.000 ευρώ.

Για δημόσιους υπαλλήλους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης ως και το Δεκέμβριο του 2013 εξετάζεται ειδική διάταξη για να περιοριστούν οι μειώσεις. Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι έχει ήδη σταλεί αίτηση στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συντελεστές δεκαεξαμήνου (από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και το Δεκέμβριο του 2014), κάτι που θα περιορίσει τις μειώσεις. Οι αιτήσεις τους αναμένεται να εξεταστούν από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου.

Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από τις αρχές του 2014 και μετά. Πρόκειται για περίπου 20.000 άτομα, που δεν ξέρουν τι εφάπαξ θα πάρουν και πότε θα το λάβουν. Εκτιμάται ότι η καταβολή του θα ξεκινήσει μετά από τον Ιούνιο του 2015 και ότι θα καθιερωθεί νέος τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι βασικές παράμετροι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.