ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στόχος μας η αναδιάρθρωση του χρέους»

Γ. Βαρουφάκης: Δεν μας ενδιαφέρει η επόμενη δόση των 7 δισ.ευρώ

Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου, δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ, θέλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις συζητήσεις με τους δανειστές.

Σε συνέντευξή του στους  New York Times ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως η λήψη της επόμενης δόσης αποτελεί μία μετάθεση του προβλήματος ενώ επιδίωξε ότι, η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της   και δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι, στόχος είναι το «κούρεμα» του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με  ρευστότητα η οικονομία.   Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι δανειστές  τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα θα προτείνει να διατηρηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να αποπληρώσει το χρέος της, ο υπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπισθεί πρώτα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζητά ένα πρόγραμμα ανάκαμψης με βάση επενδύσεις, τύπου «New Deal», αλλά απορρίπτει το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επενδύσεις ύψους 300 δισ. ευρώ, χωρίς αύξηση του χρέους, αποκαλώντας το τέχνασμα δημοσίων σχέσεων, που θα αποτύχει.

Ο υπουργός υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών. «Περιμέναμε ότι θα υπήρχε αναστάτωση τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας» δήλωσε και πρόσθεσε: «Μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις αυτής της κυβέρνησης είναι λογικές, σε κλίμα συνεργασίας και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν». Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις δηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη από άλλον υπουργό που έδειχναν στην κατεύθυνση αυτή. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα θα γίνει ελκυστικός προορισμός για ξένες άμεσες επενδύσεις, αλλά δεν μας ενδιαφέρουν να πουλήσουμε σε πολύ χαμηλές τιμές ή να πουλήσουμε "τα ασημικά της οικογένειας"», δήλωσε ο υπουργός.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.