ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν όψει εκλογών

Εικόνες διάλυσης στο υπουργείο Οικονομικών   

Εικόνες διάλυσης παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών 16 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι αδρανοποιημένος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται λόγω της αναμονής που τηρούν οι φορολογούμενοι αλλά και του περιορισμού των ελέγχων.

Όλα έχουν σταματήσει εν όψει των εκλογών, βάζοντας σε κίνδυνο όσα είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα και η γενιή γραμματεία δημοσίων εσόδων που θα έπρεπε να συνεχίζει το έργο της, ακολουθεί τις πρακτικές προηγούμενων χρόνων εκδίδοντας εγκυκλίους που δεν «πονούν» την κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή θέτει εν αμφιβόλω την πορεία των εσόδων και όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει υπό πολύ χειρότερες συνθήκες για τη νέα κυβέρνηση και τον νέο υπουργό Οικονομικών.  Οι οδηγίες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο περί συνέχειας του Κράτους, έμειναν στα λόγια και οι όποιες προσπάθειες ανάταξης των εσόδων επαφίονται στο φιλότιμο καποιων υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

Επιχειρησιακό πλάνο για το 2015 δεν υπάρχει, κάτι που δείχνει ότι η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαίδου αναμένει να παραδώσει στο διάδοχο της.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων θα ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική, δεδομένου ότι η τρόικα ζητά εδώ και καιρό νέα μέτρα.

Ισως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ενδιαφερθεί περισσότερο για τους φορολογούμενους, που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουν από το υστέρημα τους, και να θέσει σε λειτουργία τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Και αυτό διότι σε διαφορετική περίπτωση τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν στη χώρα μας, θα τα πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες, αυτοί για τους οποίους πασχίζουν τα δύο κόμματα εξουσίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.