ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Καλή η ρήξη, plan B υπάρχει;

Όποια κυβέρνηση κι αν σχηματισθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα έχει χρόνο για πανηγυρισμούς και επινίκια. Θα πρέπει να πέσει αμέσως στα βαθιά και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις δεδομένου ότι ο χρόνος τρέχει και υπάρχουν προκαθορισμένες ημερομηνίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης συγκεκριμένων θεμάτων από τα οποία δεν θα μπορεί να ξεφύγει εύκολα. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν αποφασίσει, όπως έχει δεσμευθεί, να μην υλοποιήσει καμμία εκκρεμότητα που θα απορρέει από το μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί με το “καλημέρα' αντιμέτωπη με:

1. Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης από την οποία εξαρτάται η δόση των 7,2 δις ευρώ. Θυμίζουμε ότι η τρόικα θεωρεί πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό ύψους 2,6 δις ευρώ και έχει ζητήσει αυτό να καλυφθεί με νέα μέτρα.

2. Την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τη ένταξη της χώρας στην γραμμή προληπτικής πίστωσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Το κεφάλαιο σε αυτή την περίπτωση θα ανέρχεται σε 10,9 δις ευρώ και θα συνοδεύεται χωρίς αμφιβολία με δεσμεύσεις για επιπλέον μέτρα αν αυτό χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση.

3. Την εμμονή των δανειστών κυρίως του Βερολίνου ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μέχρι τέλους το σύνολο των συμφωνηθέντων.

4. Την αναθεώρηση του προϋπολογισμού  αφού όπως είναι ήδη γνωστό οι δανειστές δεν έχουν εγκρίνει αυτόν που ψηφίσθηκε.

5. Την πληρωμή ομολόγων ύψους 31 δις ευρώ. μέσα στο 2015. Η πρώτη θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Κυριακή ότι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο.

6. Την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την ρύθμιση του δημοσίου χρέους, θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας θα πρέπει να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση.

Αν αυτή η κυβέρνηση είναι της Ν.Δ και των συμμάχων της τότε όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί. Θα τα εφαρμόσει με ευλάβεια αφού θα έχει αναβαπτισθεί και εκλογικά.

Αν όμως όλα τα παραπάνω κληθεί να τα αντιμετωπίσει μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθούν δεδομένου ότι στον προεκλογικό του λόγο, θέτει ως προτεραιότητα του την καταγγελία του μνημονίου και όλων των συμφωνιών και των εκκρεμοτήτων που απορρέουν από αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, η ένταξη της χώρας στη γραμμή προληπτικής πίστωσης, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης τίθενται εν αμφιβόλω και θα πρέπει να αντικατασταθούν από πιθανές νέες συμφωνίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, οι οποίοι τις διαθέσεις τους απέναντί του θα τις περιγράψουν πολύ γρήγορα καθώς μόλις μία μέρα μετά τις εκλογές συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Γιουρογκρουπ.

ΟΙ μέχρι τώρα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των μνημονιακών συμφωνιών και των δεσμεύσεων αν αυτές υλοποιηθούν και οι διαθέσεις των δανειστών προδιαγράφουν μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών. Εξάλλου οι εταίροι - δανειστές δεν το κρύβουν πως θέλουν και επιδιώκουν μια παράταση του μνημονίου για ακόμα έξι μήνες ενώ με την πιστωτική γραμμή θέλουν τον έλεγχο της χώρας για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Ορισμένα στελέχη του που θεωρούνται πιο ρεαλιστές και μετριοπαθείς και έχουν συναντηθεί με αξιωματούχους των δανειστών στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες δεν θα είχαν αντίρρηση να διατηρηθεί για λίγο καιρό ακόμα το υπάρχον “στάτους κβο” ούτως ώστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει χρόνο, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και μια ομαλή μετάβαση στην εφαρμογή του προγράμματος της. Εξάλλου λένε ότι το μνημόνιο είναι ήδη προς το τέλος του και ο στόχος του κόμματος είναι πρωτίστως η αποκατάσταση των αδικιών που δεν είναι υπόθεση μίας ημέρας και μια συμφωνία για την ρύθμιση του χρέους με ένα γενναίο κούρεμα. Όμως αποδοχή έστω μια ολιγόμηνης παράτασης του μνημονίου μπορεί να είναι καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ, να πλήξει την αξιοπιστία του στους ψηφοφόρους και να διχάσει το εσωτερικό του καθώς η “Αριστερή Πλατφόρμα” καραδοκεί.

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: Αν επέλθει ρήξη με τους δανειστές έχει ο ΣΥΡΙΖΑ εναλλακτικό σχέδιο (plan B) να εφαρμόσει και ποιό είναι αυτό, από την στιγμή που έχει ταχθεί το τελευταίο διάστημα υπέρ της παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη; Έχει κόκκινες γραμμές και μέχρι ποιό σημείο αυτές θα τις θολώσει; Η δεν
δεν έχει η δεν το έχει ακόμα δημοσιοποιήσει.

Μέχρι στιγμής πάντως όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του, στηρίζει την πολιτική του στην σκληρή διαπραγμάτευση που λέει ότι θα κάνει με τους δανειστές και προσπαθεί, να πείσει ότι τελικά εκείνοι θα υποχωρήσουν! Επίσης υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα διακόψουν την χρηματοδότηση της χώρας γιατί αυτοί θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη έστω και χωρίς μνημόνιο περισσότερο από την ίδια την χώρα. Πολύ ωραία ακούγονται για να είναι αληθινά...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Μην αγχώνεστε και μην εκτίθεστε περισσοτερο

 2. Δεν θα υπάρξει ρήξη οπότε μην αγχώνεστε για το αν υπάρχει plan B!

 3. ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ!!!!!!!!!!!!

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ

  ΧΩΡΙΣ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

  ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΛΑΛΙΩΤΗ…………., ΧΩΡΙΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ

  ΦΤΩΧΟ ΚΟΣΜΟ………………………………

 4. ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ!!!!!!!!

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ.

  ΧΩΡΙΣ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΕΣ

  ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΜΟ……………..

  ΔΗΜΟΣΙΟ

 5. Αυτα που λες φιλε αγροτη καλα θα κανεις να τα σκεφτεις καλυτερα.Αναρωτιεμαι τιποτα καλο δεν εκανε αυτος ο δημαρχος? Η καλυτερα ,τιποτα καλο δεν ειδες?Καλα θα εκανες να σκεφτεις πολυ πριν πας να ψηφισεις

 6. ΠΟΥ ΝΑ ΤΗ ΒΡΟΥΝ ΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΤΣΙΠΑ ΑΥΤΟΙ;

  ΖΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ!

  ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

  ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ‘ΛΙΓΟ’ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟ!!!!

  ΟΥΣΤ

 7. ωραιο το δίλημμα που μασ βάζεισ μεγάλε!

  Στον αδελφό σου τον αυταρχικό (πρώην παπανδρεικό δήμαρχο και μθκρό μέγα

  Ναπωλέοντα} του ζήτησες να πάει πάλι για δουλεια μετά την μεγάλη καρριερα του στην αυτοδιοίκηση……………….

  εκ του ασφαλους διλημ. παλιών πασόκων που μας τα πήραν όλα

  Τι άλλο θέλετε από την ζωή μασ ρε; Ντροπή. Λίγη τσίπα……

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.