ΚΟΣΜΟΣ

Παρά τη διεθνή συμφωνία

Η Κίνα σχεδιάζει εξορύξεις στην Ανταρκτική

Η Κίνα ετοιμάζεται να παραβεί τη διεθνή συμφωνία και προχωρήσει σε εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανταρκτικής μόλις της δοθεί η ευκαιρία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου.

Να σημειωθεί ότι, το υπέδαφος της Ανταρκτικής είναι πλούσιο και διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και πολύτιμων μεταλλευμάτων.

Εδώ και αρκετό χρονικό διάσημα, η Κίνα έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την παγωμένη Ανταρκτική και έχει αρχίσει ήδη μια σειρά επιστημονικών προγραμμάτων και ερευνών αυξάνοντας και επεκτείνοντας την παρουσία της εκεί, δημιουργώντας νέους σταθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης, που έχει υπογραφεί απ’ όλους, απαγορεύεται κάθε εξόρυξη την Ανταρκτική μέχρι και το 2048, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 στην Αυστραλία τάχθηκε υπέρ της ίδιας συμφωνίας σε συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ των ειδικών στο Χόμπαρτ της Τασμανίας.

Αναφερόμενος στο θέμα μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Greg Hunt, δήλωσε ότι η Κίνα δεν έχει καμιά διάθεση να ανατραπεί η πιο πάνω συμφωνία.

Εντελώς διαφορετική γνώμη για το θέμα έχει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Canterbury, Anne Marie Brady, σε σχετικό της βιβλίο με τίτλο «China as a Polar Great Power», που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα, όπου ισχυρίζεται ότι, μετά από έρευνες που έχει κάνει, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν το εντελώς αντίθετο. Όλα δείχνουν, τόνισε η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για την εξόρυξη της Ανταρκτικής και ήδη διεξάγει επιστημονικές έρευνες

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.