ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπε για τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

Ο Ομπάμα αυξάνει τη φορολογική πίεση στους έχοντες

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κήρυξε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου για την κατάσταση της Ένωσης, το τέλος της οικονομικής κρίσης, «της χειρότερης κρίσης από την Μεγάλη Ύφεση» και «την είσοδο των ΗΠΑ σε μία νέα οικονομική εποχή». Τι είπε για την τρομοκρατία, το Ιράν, την Κούβα, τη φυλακή του Γκουντανάμο και τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Απόψε γυρίζουμε τη σελίδα μιας βίαιης ύφεσης», είπε παρουσιάζοντας τη στρατηγική του για την «οικονομία της μεσαίας τάξης». «Εναπόκειται πλέον σε εμάς να επιλέξουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε τα επόμενα 15 χρόνια», είπε σε μία ομιλία περισσότερο προσανατολισμένη προς τις αξίες, παρά τις πολιτικές. Ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε την αύξηση της φορολογικής πίεσης προς τα πιο εύπορα νοικοκυριά, διευκρινίζοντας ότι θα επανέλθει με λεπτομέρειες προς το Κογκρέσο τις προσεχείς δύο εβδομάδες.. «Θα αποδεχθούμε μία οικονομία όπου μόνο λίγοι τα καταφέρνουν με θεαματικό τρόπο;», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμος να επενδύσει στην οικονομική ανάπτυξη για να προσφέρει στις εργαζόμενες οικογένειες της μεσαίας τάξης βοήθεια υπό τη μορφή αδειών ασθενείας, μητρότητας και προσιτής φροντίδας των παιδιών. «Η οικονομία της μεσαίας τάξης αποδίδει. Η επέκταση των ευκαιριών αποδίδει. Όλες αυτές οι πολιτικές θα συνεχίσουν να αποδίδουν, όσο δεν μπαίνουν εμπόδιο οι πολιτικές», είπε. Ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να νομοθετήσει για την εξίσωση των αμοιβών ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία. «Είναι 2015, είναι καιρός», είπε.

Για το Ιράν

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, καιν σχετικά με το Ιράν, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης «θα σημάνει την αποτυχία της διπλωματίας». «Η διπλωματία μας λειτουργεί με σεβασμό προς το Ιράν, όπου, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, σταματήσαμε την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και μειώσαμε το απόθεμα των πυρηνικών υλικών ... Μέχρι την άνοιξη, έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευθούμε μία πλήρη συμφωνία που θα εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, πράγμα που διασφαλίζει την Αμερική και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, αποτρέποντας μία νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ... Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι οι διαπραγματεύσεις θα επιτύχουν ... αλλά η επιβολή νέων κυρώσεων θα εμποδίσουν με βεβαιότητα τις διπλωματικές προσπάθειες. Αυτό δεν έχει νόημα, για τον λόγο αυτόν θα προβάλω το βέτο μου», είπε.

Για την Κούβα

«Αυτή τη χρονιά, το Κογκρέσο θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον τερματισμό του εμπάργκο ... στην Κούβα θέτουμε τέλος σε μία πολιτική η οποίας έχει σταματήσει να λειτουργεί από καιρό. Οταν αυτό που κάνουμε δεν λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, είναι καιρός να δοκιμάσουμε κάτι άλλο ... Το χέρι φιλίας που τείνουμε προς τον κουβανικό λαό μπορεί να επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα σε μία κληρονομιά απαξίωσης».

Για την τρομοκρατία

«Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα νικήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά αυτή η προσπάθεια θα χρειασθεί καιρό, θα χρειασθεί προσήλωση στον στόχο. αλλά θα επιτύχουμε», είπε εκφράζοντας την αλληλεγγύη προς όλα τα θύματα της τρομοκρατίας, «από το σχολείο του Πακιστάν μέχρι τους δρόμους του Παρισιού». «Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τους τρομοκράτες και να διαλύουμε τα δίκτυά τους, και διατηρούμε το δικαίωμα μονομερούς δράσης, όπως δεν έχουμε σταματήσει να κάνουμε από τότε που ανεβήκαμε στην εξουσία, για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών που συνιστούν απευθείας απειλή για εμάς και τους συμμάχους μας».

Για την κατάσταση σε Ρωσία και Ουκρανία

«Υπερασπιζόμαστε την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τους μικρούς, αντιτιθέμενοι στη ρωσική επίθεση, υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην Ουκρανία και δίνοντας εγγυήσεις ασφαλείας στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε. «Πέρυσι, όταν ασχολούμασταν μαζί με τους συμμάχους μας με το δύσκολο εγχείρημα της επιβολής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ορισμένοι έλεγαν ότι η επίθεση του Πούτιν αποτελούσε μία μεγαλειώδη επίδειξη στρατηγικής και ισχύος. Ε, λοιπόν, σήμερα, οι ΗΠΑ είναι ισχυρές και ενωμένες με τους συμμάχους τους, ενώ η Ρωσία είναι απομονωμένη και η οικονομία της σε διάλυση», είπε.

Για τη φυλακή του Γκουαντάναμο

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να μην σταματήσει τις προσπάθειες για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, λέγοντας ότι «είναι καιρός να τελειώσουμε τη δουλειά». «Ως Αμερικανοί, είμαστε προσηλωμένοι στη δικαιοσύνη- κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να δαπανούμε τρία εκατομμύρια ανά κρατούμενο για να διατηρούμε μία φυλακή που ο κόσμος καταδικάζει και οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν για να στρατολογούν», είπε.

Για τον αντισημιτισμό

«Σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια...Για τον λόγο αυτόν παίρνουμε θέση κατά της θλιβερής επανεμφάνισης του αντισημιτισμού σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Για τον λόγο αυτόν συνεχίζουμε να απορρίπτουμε τα υβριστικά στερεότυπα κατά των μουσουλμάνων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων συμμερίζεται τη δέσμευσή μας για την ειρήνη», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με Ολάντ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, με θέμα την εξέλιξη των ερευνών σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι καθώς και για τη διεξαγωγή ειρηνικών εκλογών στη Νιγηρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί η γαλλική κυβέρνηση».

Η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής μετά την αιματηρή επίθεση ενόπλων στα γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό κατά την οποία σκότωσαν 12 ανθρώπους. Οι δράστες της επίθεσης ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν κατά αυτόν τον τρόπο σε αντίποινα για τις γελοιογραφίες που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα, στις οποίες «περιγελούσε» το ισλάμ. Πέντε ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστή επίθεση που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται επίσης ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ συζήτησαν σχετικά με την κατάσταση στη Νιγηρία και συμφώνησαν ότι οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η διεξαγωγή αξιόπιστων και ειρηνικών εκλογών στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.