ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γίνεται σε τράπεζες

Που οφείλεται η χθεσινή «βουτιά» του -30% στο Χρηματιστήριο

Η πυροσβεστική παρέμβαση του κ. Δραγασάκη.

Σοκ προκάλεσε χθες στην αγορά το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών –που έκαναν λόγω για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και ακύρωσε μνημονιακών δεσμεύσεων- με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείσει με νέες μεγάλες απώλειες της τάξης του 9,24%. Ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες καθώς η προοπτική ενίσχυσης του δημόσιου ελέγχου στις τράπεζες και διοικητικών αλλαγών προκάλεσαν την κατάρρευση των τιμών των μετοχών με απώλειες που «άγγιξαν» το 30%. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 29,26%, της Alpha Bank κατά 26,76%, της Eurobank 25,93% ενώ κατά 25,45% υποχώρησε και η μετοχή της Εθνική. Τέτοιας έντασης ημερήσια πτώση δεν έχει προηγούμενο στον τραπεζικό τομέα. Μετά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τις τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013.

Το σοκ στο χρηματιστήριο προκάλεσε αργά χθες το βράδυ την πυροσβεστική παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη. Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών. «Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και το Χρηματιστήριο. Σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει ένα κλίμα αναταράξεων. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η άνοδος των μετοχών των τραπεζών και η εύρυθμη λειτουργία τους. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις με στόχο την ενδυνάμωση των τραπεζών χωρίς να θίξει εκείνα των ιδιωτών μετόχων. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις των ιδιωτών». Σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως, εφόσον γίνουν αλλαγές, θα γίνουν ύστερα από δημόσια διαβούλευση, ενώ ανέφερε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη διοίκηση της Eurobank. Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις που θα σταματήσουν, σημείωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες και ένας μακρύς κατάλογος έργων, ενώ πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται για νέες επενδύσεις που θα τονώσουν την απασχόληση.

Το φάσμα της ενίσχυσης του δημοσίου ελέγχου στις τράπεζες σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των μετοχών των συστημικών τραπεζών που από τις αρχές Δεκεμβρίου ξεπερνά το 50% ενώ σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου η πτώση διαμορφώνεται στο 70%. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έχει κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος του δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, ενώ και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης έχει διατυπώσει αρνητική κριτική για τις διοικήσεις των τραπεζών. Χθες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την τελετή παράδοσης, διευκρίνησαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει οριστικές αποφάσεις για το θέμα των τραπεζών.

Πάντως οι χθεσινές παρεμβάσεις υπουργών της νέας κυβέρνησης για το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και για ανατροπή δεσμεύσεων οι οποίες είχαν συμφωνηθεί πολύ καιρό πριν προκάλεσαν πανικό στους επενδυτές καθώς ερμηνεύτηκαν ότι η χώρα εισέρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.

Σε ότι αφορά τις ενδεχόμενες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών αναλυτές σημειώνουν ότι σύμφωνα με ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλαγές διοικήσεων καθώς Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τη συμμετοχή ιδιωτών ενώ στην περίπτωση της Eurobank το 65% των μετοχών βρίσκεται σε ιδιώτες. Βάση του νόμου οι μετοχές των τραπεζών που κατέχει το δημόσιο έχουν περιορισμένα δικαιώματα ενώ στην Alpha, Πειραιώς και Εθνική οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν δικαιώματα (warrants) με βάση τα οποία μπορούν να αγοράσουν το σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ με βάση προκαθορισμένη τιμή και χρονοδιάγραμμα. Κανονικά, σημειώνουν, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του σχετικού νόμου πριν προχωρήσει σε αλλαγές, αν και αυτό θα αποτελούσε αλλαγή των κανόνων με τους οποίους πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο τραπεζικές πηγές αναγνωρίζουν ότι αν η νέα κυβέρνηση ζητήσει παραιτήσεις, στην πράξη είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς την επιθυμία αυτή. Άλλωστε και με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να απαιτήσει αλλαγές στις διοικήσεις επικαλούμενο λόγους στρατηγικού συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.